У Добровеличківському дитсадку вірус Коксакі?

,

01261Коротке повідомлення у соціальній мережі миттєво нагнало паніку. «У дитячому садочку масовий вірус Коксакі. Хто має можливість, не відвідуйте», – повідомила мама трирічної дівчинки з Добровеличківки. «КП» одразу взялася з’ясовувати ситуацію, адже небезпечна хвороба для українських широт нехарактерна – про неї дізналися лише нещодавно і то після того, як туристи привезли її з відпочинку у Туреччині.

У Добровеличківці лише один садочок, тож усі діти дошкільного віку відвідують саме цей заклад. Загалом там понад дві сотні вихованців, утім традиційно восени малі починають­ хворіти, тож у такий сезон їх приходить менше.

– Минулого тижня у садочку було 170-180 дітей, цього тижня – трохи менше, але з чим це пов’язано – чи з хворобами, чи зі шкільними канікулами, я сказати точно не можу, – коментує завіду­юча закладом Антоніна Мірзаєва і додає, дівчинка, мама якої повідомила про вірус Коксакі, в садочок не ходить ще з минулої п’ятниці. – Жодної інформації з лікарні про те, що у дитини виявили це захворювання, до нас не надходило. Вихователь цікавилася­ станом дівчинки і в педіатра, і у мами, то їй повідомили, що у малої висока температура, але жодних висипів, притаманних цьому вірусу, немає.

– Ми зверталися до лікаря, діагноз вірусу Коксакі не підтвердився. Лікар сказав, що у дитини хворе горло, – говорить «КП» мама дитини Оксана, яка опублікувала повідомлення. – Але ж скільки дітей перехворіло! Усі симптоми схожі на Коксакі, дітей обсипає, а лікарі кажуть, що це дерматит або ларингіт. Я розумію, хвороба нова, її мало хто знає, але ж на неї хворіють діти…

– Аби стверджувати про ураження дітей вірусом Коксакі, має бути лабораторне підтвердження захворювання, – зауважує Антоніна Мірзаєва. – Поки такого заклад не отримав, тож підстав запроваджувати у садочку карантин немає. Утім, навіть чутки про хворобу, як кажуть, поставили всіх «на вуха». Нині вживаємо протиепідемічні заходи, дезінфікуємо приміщення, обмежили контакти дітей із різних груп, припинили проведення заходів, посилили харчування вихованців вітамінізованими напоями і салатами.

Водночас завідуюча зауважує, за новим санітарним регламентом, якщо дитина три дні поспіль не відвідувала садок, батьки можуть не брати довідку у лікаря.

– Навіть коли дитина нездужала, а батьки не зверталися до лікаря, її потім можуть привести в садок, ми навіть не знатиме­мо, чим вона хворіла, – додала співрозмовниця «КП».

То що ж таки виявили медики у дитини: вірус Коксакі чи гостру респіраторну вірусну інфекцію?

– До мене взагалі та мамочка не зверталася. Як вона могла сама визначити такий діагноз? Без лабораторних даних встановити його ми не можемо, а вірусної лабораторії в районі немає. Всі аналізи відправляємо в обласний центр. Ми ж усім ставимо діагноз ГРВІ. Чого боятися того Коксакі? Це звичайна вірусна інфекція, як грип, проходить за 5-7 днів. У нас уже кілька років на неї хворіють люди, нічого страшного в ній немає, – запевнила «КП» тамтешній педіатр.

Згідно з даними професора, завідуючої кафедри інфекційних захворювань Національного медуніверситету імені Богомольця Ольги Голубовської, вірус Коксакі передається фекально-оральним шляхом як, наприклад, кишкова інфекція, але не є винятком і повітряно-крапельний – як гостра-респіраторна інфекція. Він належить до ентеровірусних захворювань. Інкубаційний період – від зараження до перших симптомів – зазвичай короткий, всього два-три дні. Поширеним клінічним проявом Коксакі є ураження характерним висипом губ, рук і ніг. Інфекція передбачає появу пухирців, схожих на герпес чи вітрянку, які при цьому доволі швидко тріскаються і покриваються кіркою. Іноді відчувається незначний свербіж.

У дітей вірус супроводжується температурою до 39-40 градусів, яка тримається доволі довго – іноді навіть до тижня і більше. Дорослі ж можуть мати доволі слабку температурну реакцію на Коксакі, або ж узагалі градусник показуватиме норму 36,6.

Фахівець пояснює, якогось специфічного лікування ентеровірусу немає. Але, зауважує, не потрібно заважати організмові боротися з інфекцією – він сам виробить специфічний захист. Не слід безконтрольно збивати температуру, висипи варто обробляти антисептиком. Також важливо хворому забезпечити постільний режим і стежити, щоб не було зневодення. Втім, конкретне лікування призначить лікар.

Аби не підчепити ентеровірус, Ольга Голубовська радить і дотримуватися гігієни – частіше і ретельніше мити руки.
e-max.it: your social media marketing partner