Кіровоградцям покажуть кунсткамеру Ільїна

,

892Речі з колекції Олександра Ільїна, починаючи з цього четверга, постійно експонуватимуться в обласному краєзнавчому  музеї.

Олександр Ільїн нині відомий як реставратор, колекціонер і власник однієї з найбільших в Європі колекції цінних книг, зразків живопису, ікон, гравюр, скульптур, предметів китайської порцеляни, старовинної бронзи, меблів, посуду, зброї. А до своєї смерті його знали як відлюдькуватого електрика заводу. Він ніколи не був одружений. Його єдина пристрасть була – збирання старовини. Заради своєї колекції, кажуть, Ільїн був готовий на все. Єдине, в чому дав маху – не подбав про майбутнє своїх скарбів.

– Річ у тім, що у жовтні минулого року помер Олександр Борисович Ільїн, який мешкав по вулиці Урожайній обласного центру. Особа він неординарна. Олександр Борисович був власником унікальної колекції старих речей, рукописів та книг. Колекція Ільїна – то національне багатство, обсяг і цінність її навіть важко уявити.

Господар був одиноким, за попередніми даними, не має рідні, все, що він зібрав, стало надбанням племінника та племінниці Ільїна. А вони, згідно з законом України, спадкоємцями не вважаються. Тому стає зрозумілим, як ці люди можуть розпорядитися колекцією. Є підозри, що частину її вже продано за межі держави.

Ось чому долею зібрання займалися представник Президента в області Микола Сухомлин, народний депутат України Володимир Панченко, управління юстиції облдержадміністрації, СБУ в Кіровоградській області, УВС, суд. Було вирішено, згідно з правовими нормами, взяти на облік і державне зберігання колекції до з'ясування спадкоємних осіб Ільїна. Якщо таких не виявиться, суд може винести рішення про передачу цінностей державі. Нині всі книги і речі обліковані і перевезені міліцією на зберігання у Держархів. Вони перебувають під надійною охороною УВС міста, – передавала «КП» слова начальника управління міліції в області у 1994 році Юрія Тимчишина.

А оскільки прямих спадкоємців так і не знайшлося, колекцію передали у власність держави. За найскромнішими підрахунками, на той час її вартість оцінювали у сорок мільярдів доларів.

До речі, як тільки стало відомо про скарби Ільїна, одразу поповзли чутки, що державі дісталося далеко не все знайдене. І лише за кілька років, а саме у вересні 2001 вибухнув гучний скандал – з бібліотеки Чижевського, яка отримала книжкову частину колекції, зникло понад чотири десятки унікальних видань… Предметна частина кунсткамери дісталася обласному краєзнавчому музею.
e-max.it: your social media marketing partner