Головою Маловисківського району може стати 26-річний смолінський мажор

,

890Жителі Маловисківського району б’ють на сполох – із дня на день очільником території може стати відомий у місцевих колах мажор Роман Тучков. Керівник районного осередку «Свободи», дитинство якого, за розповідями людей, пройшло у кімнаті міліції, а юність – у байдикуванні, став єдиним кандидатом на посаду керівника РДА. Так вирішила «громада» – кількадесят місцевих майданівців.

Характеристика з народу
Про Романа Тучкова місцеві жителі розповідають, як про молодика з великим «послужним» списком. Кажуть, із самого дитинства хлопець ріс непутящим: у підлітковому віці фактично не виходив із дитячої кімнати міліції. Та завдячуючи батькові, який вважається впливовою людиною у районі, відповідальності раз за разом Романові вдавалося уникати. Подорослішавши, хлопець мало змінився, кажуть тамтешні  – навчання покинув, а нормальної роботи досі не має. Називають його нетямущим, легковажним, лінивим і запевняють: Тучков собі не може дати ради, не те що цілому району.

– Робочий день у Романа починається тоді, коли люди вже додому з роботи йдуть. Він у той час тільки прокидається, бо цілими ночами десь тиняється. А потім заспаний приходить, так би мовити, працювати. Та він і до роботи ніякий, я вам скажу. Але говорить, що районом запросто міг би керувати. Він не розуміє, що це таке, не усвідомлює, що Маловисківський район  – один із найбільших в області, що тут бюджет – 60 мільйонів, що у районі дві шахти, 120 тисяч гектарів землі, 45 тисяч населення. Це ж треба усе втримати в руках, а він цього не зможе зробити,  – каже мешканець Смоліного Василь(ім’я змінено – ред.), який знає Романа ще з дитинства.

– Роман нічим практично не займався, поряд з батьком був постійно та й усе. З ним землю обробляє, «бізнесують» разом. Це, так би мовити, місцеві олігархи. Тучкови  – впливові люди в Смоліному. Не найбагатші, але входять у місцеву еліту,  – пояснює чоловік.

Революційні реалії в провінціях
Кандидатуру Романа Тучкова на пост голови райдержадміністрації висунули чоловік зо тридцять, які зібралися у Малій Висці на тамтешньому Майдані. «Кістяк» активістів – це кілька євромайданівців, які побували у минулі місяці в столиці.

– Очолює Майдан Володимир Миколайович Сьомка – колишній начальник дитячої кімнати міліції у Маловисківському райвідділі міліції. Він, до речі, працював у той час, коли Роман Тучков у підлітковому віці відзначався «героїзмом» у Смоліному. Але Сьомка нічого вам про нього не скаже, – попереджає місцевий мешканець Василь.

– Одна з активісток Майдану – вчителька історії у гімназії. Коли вона виступає, завжди всіх обзиває фашистами. З інтелігенції на Майдані є ще два керівники гуртків і пара місцевих підприємців, які дозволяють собі розповідати, як їм погано, хоча побудували свій бізнес уже у ці часи, – продовжує розповідь чоловік.

Каже, однією з найяскравіших резолюцій, прийнятих цим Майданом, стала та, в якій  активісти вимагають від районної ради відкрити доступ до туалету, що розташований у дворі держустанови. Мовляв, народ має право безперешкодно ним користуватися і мати доступ у будь–який час…

– Про інші революційні надбання маловисківського Майдану годі й говорити. Кожної неділі люди збираються аби побалакати та полаятися. Добре, якби на цьому й закінчилося, так вони коять безчинство! От нещодавно зібралися начебто засудити Росію, але спонтанно полізли на пам’ятник Леніну на центральній площі і завалили його. Розбився вщент! Поки що нічого хорошого не зробили  – тільки руйнацію!  – обурюється Василь.

У міліцію, а не у крісло голови
До речі, у перших рядах маловисківських вандалів був і потенційний очільник району Роман Тучков. Голова Смолінської селищної ради Микола Мазура вважає, що за такі діяння проти молодика слід порушувати кримінальну справу.

– Він організатор знесення пам’ятників. Якщо у країні діють закони, то проти Романа Віталійовича треба порушувати кримінальну справу за вандалізм і хуліганство. У районі проживають люди, які не мають нічого проти цих пам’ятників, вони не дивляться на Леніна, як на вождя. Для жителів ці монументи – просто елементи благоустрою. Хто давав право десятьом невігласам прийти і звалити пам’ятники? Їм давала згоду громада? Було громадське слухання, і населення так вирішило?  – риторично запитує Микола Мазура.

Позиція голови Смолінської селищної ради щодо кандидатури Тучкова на пост голови району – категорична. Впевнений, призначення Романа на цю посаду стане великою помилкою.

– Ця людина не має достатнього багажу знань для того, щоб очолити район. У нього немає фахової освіти, досвіду керівної роботи та й взагалі ніякої роботи. Скільки я його знаю, він ніде не працював. Був на підприємстві свого батька, потім зареєстрував фермерське господарство, яке похизуватися своїми успіхами поки що не може. А на посаду голови РДА потрібна людина з досвідом роботи, з позиціями у бізнесових колах району на обласному, міжрайонному рівні, повинна бути компромісна людина, яка в своїй діяльності об’єднає всіх і працюватиме на благо території. А Роман Віталійович займає не консолідуючу, а роз’єднувальну позицію у громаді Маловисківського району, – каже у коментарі «КП» Микола Мазура

До слова, саме голова Смолінської селищної ради, як ніхто інший, знає про підліткові «досягнення» місцевого мажора не з чуток, адже свого часу очолював тамтешнє відділення міліції. Однак розповідей про минулі діяння Романа вирішив уникнути – з етичних міркувань.

«Це не предєл, я хочу в міністерства»
Що думає про своє призначення на пост керівника Маловисківського району сам Роман Тучков? Про це «КП» запитала особисто у «народного» кандидата.

«КП»: Майдан висунув вашу кандидатуру на пост голови РДА. Як ви до цього ставитеся?
Роман Тучков: Я до цього ставлюся неоднозначно. Я ставлюся до цього, як до призначення, просто я не маю вибору. Якби мав вибір, якби бачив когось, хто міг би зайняти цю посаду… А так більше варіантів просто немає.

«КП»: Тобто тільки ваша кандидатура?
Роман Тучков: Так. Є кандидатури, але це ті, які були сподвижниками Януковича, які казали, що ми – екстремісти. Вони зараз намагаються повернутися до влади. Наш голова обласного осередку Олександр Ромащенко сказав, що я маю йому підготувати когось із кадрів, хто міг би зайняти цю посаду замість мене, або зайняти її самому. Людини, яка могла б впоратися, за яку я міг би поручитися, що вона дійсно буде професійною і не осоромиться, я зараз не бачу. Тому маю займати цю посаду сам.

«КП»: Як думаєте, ви зможете керувати районом?
Роман Тучков: Я думаю, що так.

«КП»: А чи є у вас вже досвід роботи на керівних посадах?
Роман Тучков: З 2008 року я керую нашим районним «свободівським» осередком. Служив в армії, був командиром відділення. Я керую фермерським господарством. От такий у мене є досвід. Досвіду роботи на державних посадах я не маю.

«КП»: Але ви відкриті до нової практики.
Роман Тучков: Звичайно! Мені 26 років, у квітні буде 27. І це не предєл. Я не думаю, що це буде пік моєї кар’єри, як політичної, так і взагалі. Це просто, можна сказати, така сходинка. А взагалі я буду вступати в університет державного управління і йти далі працювати.

«КП»: Тобто ви далі бачите себе вище посади голови райдержадміністрації?
Роман Тучков: Так, звичайно. Я хочу працювати в міністерствах. А до цього взагалі я ще планував попрацювати в обласній раді. Але я особливого бажання не виявляв, тому що зараз посівна кампанія і мені потрібно на когось це все залишати. Невідомо, на який час мене призначать. Якщо на три місяці, то це тільки до травня. Я посівну пропущу і все. Тобто мені це не дуже вигідно.

«КП»: Якщо ви станете головою РДА, що в першу чергу збираєтеся зробити для району?
Роман Тучков: Ви ж бачите, яка ситуація в країні. Я не знаю, що можна буде зробити. Зараз бюджет розвитку зупинено, розумієте. Може, завтра буде війна, не буде взагалі ні зарплат, нічого. Що можна буде зробити для району, як ви думаєте? Ми будемо стабілізувати ситуацію. Це вже коли мене призначать, як я займуся своїми справами, тоді зможу розробити якусь стратегію і конкретно про щось балакати. Зараз я не хочу давати порожніх обіцянок і розповідати те, чого не буде.

«КП»: Якщо ми зараз відкинемо ймовірність війни, про яку ви кажете, і повернемося до нагальних проблем району, то що, на вашу думку, потрібно вирішувати у першу чергу?
Роман Тучков: У першу чергу треба боротися з корупцією, треба допомагати підприємцям, згуртовувати людей, об’єднувати їх у спілки. Щоб підприємці, аграрії об’єднувалися у спілки. Створювати нормальні профспілки шахтарів і решти населення. У першу чергу  треба їх організувати. А потім їм допомогти. Бо наші люди ще з радянських  часів звикли більше трьох не збиратися. І вони не збираються, треба з цим боротися. Треба боротися з чиновниками, робити кадрові зміни. Тих людей, які вже по сто років сидять по кабінетах і просто звикли працювати у системі, не хочуть її змінювати, треба прибирати і ставити нових. Треба міняти саму систему, щоб було легше працювати підприємствам. Тоді будуть інвестиції і розвиток. Вести просвітницьку роботу серед молоді, збирати молодь, також  об’єднувати її у різні спілки і організації. Молоді люди самі тоді даватимуть ідеї, які ми будемо роздивлятися.

«КП»: У вас уже є своя команда?
Роман Тучков: У нас уже є певні напрацювання з цього приводу, але про них поки що рано говорити. І знову ж таки, це не будуть якісь одноосібно прийняті рішення. Це буде не моя команда, а наша спільна команда. Ми її будемо затверджувати Майданом. Ми будемо вибирати людей, за якими немає негативного політичного шлейфу, не хабарників, у яких є нормальний професійний рівень. Ми будемо залишати людей, які знають, як працюють корупційні схеми і готові з ними боротися. Ми будемо дивитися на те, хто який професіонал, наскільки людина компетентна. На деякі посади, які ми вважаємо стратегічними і які є для нас принциповими, ми будемо ставити своїх людей. Але це буде потім, зараз це не на часі. Ми готуємося до цього. Ми розуміємо, що це доведеться робити. Але для цього треба провести консультації, співбесіди, треба ще попрацювати.

«КП»: Щодо вас, ви затверджений, узгоджений кандидат  на посаду голови РДА?
Роман Тучков: Цього тижня уже будуть співбесіди.

«КП»: А хто їх проводитиме?
Роман Тучков: Мабуть, Петік, голова ОДА. Я не знаю, мені про це не казали. І, відверто кажучи, я не питав.

«КП»: Тобто, ваша кандидатура погоджена, діло – за співбесідою…
Роман Тучков: Справа в тому, що в районі мене  не тільки Майдан підтримав, а ще й «Свобода», «Батьківщина» і «УДАР». Я не просто «захватчик». Я – узгоджена кандидатура.

Насамкінець
Розповісти про нюанси з призначенням голови Маловисківської райдержадміністрації «КП» попросили тамтешні жителі. Люди сподіваються, що через газету зможуть достукатися до нового керівника області і той їх почує.

 Кажуть, сьогоднішня ситуація у Маловисківському районі є яскравим прикладом того, як відбувається революція у провінціях, хто її проводить, та, головне, до чого все це може призвести. Саме тому закликають замислитися: скільки ще у нашому регіоні, у нашій країні революційною хвилею винесло таких тучкових, які навівши «лад» у районах, планують перебратися у міністерства…
e-max.it: your social media marketing partner