«Берегиня» з Йосипівки підкорила журі проекту «Україна має талант»

,

888Запальним танцем, грою на музичних інструментах, а, головне, – щирою піснею наші талановиті земляки підкорили суддів шоу «Україна має талант». У відповідь вони отримали «так» від суддівської четвірки, щирі оплески та вигуки від глядачів «молодці!»

За вдалим виступом колективу «Берегиня» Йосипівського сільського Будинку культури Ульяновського району у суботу на телеканалі СТБ спостерігала вся країна. Про враження від великої сцени та подальшу участь у проекті яскравого гурту «КП» розповіла художній керівник «Берегині» Галина Гаврилюк.

«Девочки, вперед и с песней…»
Мрія підкорити сцену талант-шоу в учасниць «Берегині» виникла давно, але якось не складалося. Рішучості й упевненості жінкам додав минулий сезон, у якому переміг колектив Наталії Фаліон.

– Коли розпочався цей проект, ми дуже хотіли спробувати свої сили. Минулого року, як побачили, що на сцені виступив «Лісапетний батальйон», такий колектив, як і наш, то сил спробувати себе в талант-шоу з’явилося ще більше. Торік я сказала: «Девочки, вперед и с песней», – розповідає «КП» Галина Гаврилюк, додаючи, що кастинг у Кіровограді відбувся торік на початку вересня. Власне, так «Берегиня» і потрапила на проект.

Галина Гаврилюк пригадує, що безмежно раділа, коли їй зателефонували і сказали, що колектив пройшов. Ця звістка пролунала напередодні Нового року, тож святковий настрій із приємним хвилюванням тоді з’явився у кожної «берегині».

– Ми почали збиратися на проект. Наш перший запис відбувся 16 січня. Це той, що показували по телевізору в суботу, 8 березня, – пояснює Галина Гаврилюк.
 
«Гапка» – наша коронна пісня
З вибором музичної композиції, яку демонструватимуть на сцені талант-шоу, учасники навіть не вагалися. У них була перевірена пісня, яка їх ніколи не підводила, тож вибір на неї впав однозначно. «Гапка» – це українська пісня, в яку артисти додали трохи перцю. Слова залишились ті ж самі, а от музичну обробку, як кажуть в колективі, дещо удосконалили. Художній керівник Галина Гаврилюк разом із баяністом Віталієм Пасєєкою (з яким, до слова, вже разом працюють двадцять років) обмінялися ідеями, прислухались один до одного і в результаті з’явилася оновлена «Гапка». 

– Загалом «Гапка» відома в Україні, а от саме такої, як у нас – ніде нема. Наша пісня має трохи  іншу музику, ми додали більше краси. Колись давно ми її почули, запам’ятали і зробили під себе. «Гапка» – це наша коронна пісня, хіт. Багато років ми її виконуємо, а в 2012-му вона стала «Хіт-2012» у Криму на конкурсі «Червона калина». Ми зайняли з нею друге місце. Коли готувалися до кастингу талант–шоу, ми її ще трохи удосконалили, – каже Галина Гаврилюк, а на запитання про запальні танці, які викликали в суддівської четвірки щирий захват, відповідає, що ідея належить їй.  – Танці будуть ще кращими, адже ми повинні підняти публіку і підкорити журі!

«Берегиня» у півфіналі!
У колективі кажуть, що такі важливі слова від суддів артисти почули, тепер своїм талантом підкорятимуть країну. По секрету «берегині» сказали, що у півфінал потрапили і збираються вже до тренувального табору, куди поїдуть 16 квітня. По телевізору глядачі це побачать пізніше – у травні. Цього року у півфінал пройшло сорок учасників, а не півсотні, як торік. 

 – Якщо за нас голосуватимуть люди – ми будемо дуже раді. Ви знаєте, чого ми сюди пішли? Не за мільйоном, а щоб нас оцінило журі. Нас багато на різних фестивалях оцінювали, але тут, на шоу «Україна має талант», ми хотіли переконатися, є у нас талант чи не має. І ми таки почули «так». Тепер для нас дуже важливо, як нас оцінить український народ, – ділиться очікуваннями Галина Гаврилюк. 

Мільйон на автобус, опалення в будинку культури і лікування тяжкохворого хлопчика
Куди учасники колективу витратять мільйон гривень, у разі перемоги  – уже знають.

– Це питання нам задали, коли ми прийшли на кастинг. Якщо ми переможемо, то витратимо гроші з користю для всього колективу. Нас часто запрошують на концерти, фестивалі, але нам нічим їздити. Тому ми хочемо мати власний автобус. Наш будинок культури не опалюється з 1992 року, тобто вже 22 роки. Ми включаємо конвектор, але цього замало. Співаємо то у мене дома, то в школі. Тож хочемо зробити опалення у будинку культури, – говорить Галина Гаврилюк, а головне  – ми хочемо допомогти одужати одному тяжкохворому хлопчику, якому на лікування потрібна значна сума грошей.

Костюми від Поплавського
Костюми, у яких вийшла на сцену «Берегиня», пошили торік саме тоді, коли колектив захищав звання «народний». І хоча постійного спонсора в колективу немає, Галині Гаврилюк доводиться часто просити допомоги то на костюми, то на поїздки. Добре, що люди відгукуються й підтримують мистецтво на селі.

– Гроші для костюмів попросили у Михайла Поплавського, нашого земляка, він нам допоміг. Шили і в Ульянівці, і в Кіровограді. Тканину на фартухи в Білорусії замовляли. Отак ми зробили костюми, – каже Галина про вбрання, яке стало для них талісманом на шоу «Україна має талант».

Нині колектив щиро дякує директору фермерського господарства «Кондор» Ігорю Кримському, який цінує мистецтво і завжди фінансово підтримує «Берегиню».
 
У колективі «Берегиня» і вчителі, і головний бухгалтер, і бібліотекар
Народний самодіяльний автентичний фольклорний колектив «Берегиня» створений у 2005 році, а вже через п’ять років отримав звання «народний», який торік підтвердив. У колективі співає, грає і танцює тринадцять осіб. Наймолодшій учасниці – 28 років, найстаршій – 64.

– У нашому колективі є два вчителі молодших класів, учитель музики, бібліотекар, головний бухгалтер, пенсіонери. Дехто з нашого села, дехто  – із сусідніх. Є мама п’яти дітей Зоя Тихорська, їй всього 37 років, і вона завжди з нами виступає. Коли жінка вона була на восьмому місяці вагітності, то разом із нами їздила в Яремче виступати. А минулого року, коли ми були в Алушті, то її синочку було 8 місяців. Тоді їй допомагав чоловік, – розповідає керівник «Берегині» Галина, додаючи, що і її чоловік Петро теж любитель музики, завжди підтримує дружину в усьому.

Жінка каже, репетиції в основному у колективі проходять під вечір, адже в кожного господарство, городи… Але на заняття летять всі, як птахи, із неймовірним бажанням, любов’ю і спрагою займатися, удосконалюватись і розвиватись.

Маленький старт до великої перемоги
Та спочатку учасниці «Берегині» виступали на сільській сцені, потім на районній, а вже згодом перед ними відкрились двері великої сцени. Так з кожним виступом «Берегиня» відточувала свою майстерність, удосконалювалась. За кілька років гордо почала представляти не лише район, а й область на конкурсах всеукраїнського рівня. Із найбільш пам’ятних – участь у «Червоній калині», «Сорочинському ярмарку», конкурсі «Гумор і сатира» та багатьох інших, звідки привозили призові місця.

– Наша «Берегиня» процвітає, йде вперед, – гордо за свій колектив каже Галина Гаврилюк і закликає читачів газети вболівати за них на шоу «Україна має талант», адже перемога в шоу для них  – дуже важлива.

e-max.it: your social media marketing partner