Уперше на Кіровоградщині об’єднана громада уклала угоду про співпрацю з профспілкою

, Олена Сідорова

00767ДВ Україні вже кілька громад підписали угоди про співпрацю з профспілками, втім на території Кіровоградщини такого ще не було. Перейняти досвід інших регіонів першою вирішила Соколівська об’єднана територіальна громада, що в Кіровоградському районі. Таким чином жителі отримали не лише ефективну підтримку у вирішенні трудових, соціальних і економічних питань, а й відтепер матимуть додатковий захист, що зміцнить позиції громади.

Зокрема, в угоді з Федерацією профспілок Кіровоградщини зазначається, що сторони співпрацюватимуть у питаннях регулювання трудових, соціальних і економічних відносин. У свою чергу профспілки сприятимуть вирішенню соціально-економічних проблем, з якими жителі самостійно впоратися не в змозі.

Спільна робота також проявлятиметься і в реалізації програм, спрямованих на підвищення спроможності громади.

Підписати угоду про співпрацю, розповідає голова об’єднаної територіальної громади Інна Завірюха, вирішила заради працівників, які проживають на території громади, аби вони мали впевненість у своїх робочих місцях.

– До об’єднання в громаду у нас була співпраця з профспілками, тому вирішили її продов­жити і після, – розповідає «КП» Інна Завірюха. – Наша громада складається з працівників сфери освіти, культури, органів місцевого самоврядування, захист яким надають профспілки. Тому як керівник, я розумію, що кожен повинен мати гарантію – робоче місце, пільги, оздоровлення, дотримання роботодавцями законодавства про працю і так далі. У зв’язку з цим виникла потреба співпраці з профспілками. Таким чином спілчани будуть спокійні за своє майбутнє, адже профспілки контролюватимуть дотримання трудового законодавства.

Співпраця з профспілками для громади означає також надання методичної, правової і практичної допомоги підприємствам, організаціям, установам, які працюють на території громади, вдосконалення системи оплати й охорони праці, колективно-договірного регулювання трудових відносин.

За словами голови Федерації профспілок області Максима Баланенка, таку угоду на території області уклали вперше.

– Не випадково наш вибір зупинився на Соколівській громаді. Вона – одна з найуспішніших і найефективніших не тільки в нашій області, а й Україні в цілому. Сподіваюся, що наша співпраця буде такою ж результативною. Це потрібно для захисту жителів громади, які є членами профспілкових організацій. Громаді так буде спокійніше й упевненіше, – каже Максим Баланенко і додає, що надалі планують укласти угоди з іншими громадами. – Зараз ведуться перемовини з Великосеверинівською об’єднаною громадою, а взагалі плануємо підписати з усіма громадами, які діють на території області.
e-max.it: your social media marketing partner