«КП» з’ясувала подробиці допиту військового, який застрелив двох десантників у Канатовому

, Олена Сідорова

00549Минулого тижня країну сколихнула новина – військовий застрелив двох десантників на навчальному полігоні у Канатовому, що в Кіровоградському районі. Тоді «КП» власні джерела повідомили, що загиблі намагалися перевірити, як працюють постові, втім перевищили межі дозволеного. Нині «КП» має в своєму розпорядженні більш детальну інформацію – копію допиту контрактника.

Трагедія сталася 11 вересня близько 22:40 на території полігону Канатове. На той час військові 25-ї окремої повітрянодесантної бригади Високомобільних десантних військ Збройних сил України проводили навчання.

Уже згодом у протоколі допиту зазначалося, що близько 19:00 командир розвідувальної роти дав завдання групі з трьох військових оглянути підступи до базового табору. Весь особовий склад групи був у касках і бронежилетах, а також мав штатну незаряджену зброю.

У цей час двоє солдатів охороняли військове озброєння, відповідно мали при собі заряджену зброю. Близько 22:20 один із них пішов у розташування по воду.

О 22:40 інший солдат на відстані 15 метрів від позиції у кущах почув шум і ліхтарем освітив місце, але нікого не побачив. Після чого він підійшов до дороги та знову освітив місце.

З пояснень солдата, коли він освітлював кущі вдруге, раптово в його бік вискочили двоє військовослужбовців зі зброєю. Він намагався повернутися до місця несення служби, втім спіткнувся і впав. Після чого перезарядив автомат і здійснив дві короткі черги у напрямку нападників. Відстань між бійцями була близько п’яти метрів. Далі солдат підбіг до місця несення служби, де здійснив постріл у повітря і викрикнув: «Напад».

Як розповів на допиті один із трьох військових, який працював у складі групи, після виконання завдання зі спостереження, вони поверталися в розташування підрозділу і проходили групою вздовж посту охорони озброєння. Перед виходом на дорогу побачили світло ліхтаря, але ніяких звуків не видали, бо хотіли спочатку вийти на дорогу, а потім сказати пароль.

Після того, як на дорогу вийшли з кущів старший сержант і солдат, третій військовий, який працював разом із ними, почув постріли і ліг на землю. Будь-яких покликів у їхній бік він не чув.

На сигнал тривоги прибіг командир розвідувальної групи і заявив, що то – його люди, які виконували завдання – перевіряли, як працює вартовий.

Як з’ясувала «КП», один загиблий – 23-річний Ігор Тимофеєв із Донецької області, інший – 30-річний Олексій Озеров. Військовому, який нині під вартою, – 36 років. Він із Кіровоградщини. Усі троє – контрактники, проходили службу в АТО.

Наразі бійцю обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб.

Йому інкримінують умисне вбивство за частиною 2 статті 112 Кримінального кодексу. Тепер військовому загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

За словами бійців, які проходили службу на сході, на мирній території АТОвці постійно перебувають у напрузі, а тому будь-який незвичний рух для них може обернутися непрогнозованою реакцією.

Практичний кризовий психолог, координатор Центру ресоціалізації військових «Коловорот» Андрій Фоменко у коментарі «КП» зазначив, на місці бійця від переляку так вчинила б навіть людина, яка не пережила війну.

– Перебуваючи у зоні бойових дій, хлопці звикають носити з собою зброю як засіб самозахисту. Скоріше за все, він діяв несвідомо, без лихого наміру. Була паніка, страх від того, що нізвідки з’явилися люди, за силуетами яких було видно, що вони озброєні. У такому випадку людина, яка має бойовий досвід, поводить себе інстинктивно, можна навіть сказати рефлекторно. Зазвичай у людини, коли постає небезпека, є два варіанти – бігти або оборонятися. От коли він упав, у нього вже не було вибору, внутрішній страх підсилився і, щоб уникнути небезпеки, у нього лишилася лише оборона. Тому далі він діяв просто під страхом. Після того, що сталося, він швидко відійшов від цього стану, бо повернувся, зробив попереджувальний постріл угору і сповістив про напад. Діяв він адекватно щодо людських реакцій, бо його життю і здоров’ю могло щось загрожувати, – проаналізував психолог.

За словами Андрія Фоменка, досвід перебування у зоні бойових дій міг загострити звичні реакції.

– Якщо був колись момент нападу на його підрозділ у зоні бойових дій, якщо його брали в полон або якщо на його очах загинув побратим, то ситуація, яка сталася зараз, могла бути поверненням у ту ситуацію в АТО. Тоді можна сказати, що був стан афекту, – зазначив психолог. – Імовірно, боєць перебував під впливом стрімких подій, які могли нести загрозу його життю й життю його товаришів, він добре розумів, що відбувається й діяв відповідно до ситуації. Війна тут, мабуть, відіграла певну роль, а саме відносно готовності відповісти гостро на загрозу. Можливо до війни страх бійця міг привести до інших наслідків, адже страх в житті бійця АТО тепер має реальне підгрунтя, і реакції можуть бути відповідними.

Як повідомив «КП» військовий прокурор Кіровоградського гарнізону Микола Василенко, нині вже завершилися першочергові слідчі дії. Втім досудове слідство ще триває.

– Після отримання ряду судових експертиз і проведення необхідних слідчих дій буде прийнято рішення про остаточну кваліфікацію дій винної особи та направлено обвинувальний акт до суду, – повідомив прокурор.
e-max.it: your social media marketing partner