Жителів Кіровоградщини цієї зими лякатимуть «Гонконг», «Брисбен» і «Мічіган». Медики попереджають про новий штам грипу

,

00628Цього епідемічного сезону в Україну прийде новий штам грипу, для якого характерне захворювання з важким перебігом, попередили у міністерстві охорони здоров’я і порадили вже зараз розпочинати вакцинацію. Чи є необхідні вакцини в регіоні, «КП» запитала у головного позаштатного інфекціоніста області Олени Смірнової.

Медики припускають, що цієї зими циркулюватимуть три штами грипу: «Гонконг», «Брисбен» і «Мічіган». Саме штам вірусу грипу «Мічіган» фактично є новим для українців. Він належить до типу А (H1N1), тобто є підвидом «свинячого грипу».

– Як і завжди, людям варто убезпечити себе від застудних захворювань і грипу, адже на них хворіють кожної зими. Минулого тижня ми отримали листа від міністерства охорони здоров’я, у якому повідомляється, що дві вакцини – «Ваксигрип» і «Інфлювак» отримали державну реєстрацію. Вони вже є в Україні і їх можна купувати, – повідомила Олена Смірнова і наголосила, цього року не варто сподіватися на вакцинацію державним коштом. Усі медпрепарати люди мають купувати самі.

Коли очікувати хвилю захворювання на грип, медик прогнозувати не береться. Каже, традиційно реєструвати хворих починають уже у жовтні, а пік захворювання може виникнути будь-коли.

– Вакцинацію варто починати вже зараз, – радить інфекціоніст і додає, люди мусять розуміти, що щеплення інколи не тільки убезпечує від хвороби, а й рятує життя.

Найефективнішим засобом профілактики грипу та його ускладнень визнано вакцинацію. На жаль, рівень охоплення щепленнями проти грипу в Кіровограді і в Україні традиційно низький.

Зважаючи на те, у скільки за нинішніми цінами на ліки може вилитися вартість лікування, можливо, дійсно краще витратити півтори сотні гривень на вакцину проти грипу і спокійно пережити зиму. Незмінними залишають і традиційні методи попередження застуди – зміцнення імунітету, більше їсти овочів і фруктів, а взимку незамінними в раціоні мають бути мед, часник, цибуля, калина.

Нагадаємо, грип небезпечний саме своїми ускладненнями, серед яких – пневмонія, серйозний менінгіт, енцефаліт. При зараженні вірусом грипу «Мічиган» ускладнення розвиваються швидко та протікають складно, попереджають­ медики.
e-max.it: your social media marketing partner