У Помічній почали будувати українську церкву

, Олена Сідорова

00622У Помічній на території колишнього хлібозаводу почали будувати українську церкву за індивідуальним проектом. Аналогів їй, розповів «КП» настоятель храму святого праведного Петра Калнишевського протоієрей Василь, в Україні немає.

Роботи стартували на початку серпня. Фундамент заклали за кілька днів. Будівельними роботами за своїм проектом займається одеська фірма.

– У першу чергу вона буде унікальна тим, що такої дерев’яної церкви в області, та й загалом в Україні, немає, – розповідає отець Василь, який виступив ініціатором будівництва. – Вона п’ятикупольна. За цим проектом мали споруджувати церкву в Одеській області, але будівництво чомусь зірвалося. У нас такої церкви чекав цілий район! Бо донині служби проходять в орендованому приміщенні. Хочеться, аби людям було де вінчатися, хрестити дітей та й просто відпочивати душею.

Допомагали релігійній громаді й жителі міста, які у вільний час виявили бажання долучитися до закладення фундаменту.

– Спочатку ми отримали документацію, освятили місце, заклали хреста, а потім на службах людям оголосили, що будемо будувати церкву, – пригадує священник. – Прихожани цікавилися, яка потрібна допомога, і з радістю відгукнулися, жваво бралися до праці. Людей було багатенько, тому з фундаментом так швидко впоралися. Та то й не дивно, що жителі так відреагували, адже вони цього довго чекали.

Висота майбутньої церкви – майже 20 метрів. Площа приміщення – 96 квадратних метрів.

Дерево для будівництва везтимуть із Закарпаття. Скоріше за все, це буде смерековий брус.

– Деревину оброблять і просочать спеціальними речовинами, щоб не псувалася. Одним словом – стоятиме довго! Після зведення церкви плануємо належним чином облаштувати і територію – вибурити свердловину глибиною метрів сто, встановити фонтани, купіль, водойму.

На оформлення документації і будівництво фундаменту вже витратили більше 30 тисяч гривень. Всього, за кошторисом, потрібно майже 800 тисяч гривень.

– Усе, що зібрали, вже витратили. В основному відгукувалися місцеві жителі, найчастіше пенсіо­нери, – хто скільки міг, стільки й давав, – каже отець.

За словами священника, якщо будуть кошти, церкву зведуть менше ніж за півроку. Тому просить небайдужих допомогти з фінансуванням.

Ті, хто має можливість пожертвувати кошти на будівництво церкви, можуть перераховувати їх на картку «Приватбанку»: 5169 3305 0924 6689.

 

фото: Дмитро Семенюк

e-max.it: your social media marketing partner