На Кіровоградщині курятина за ціною наздоганяє свинину

,

00632Схоже восени ціни на харчі вирішили українців шокувати. Услід за овочами, ціни на які підскочили враз, не змусили довго чекати і м’ясо. Свинина додала у вартості 10-20 гривень, а усі рекорди у ціновому марафоні «побила» курятина. Цінники на неї майже такі ж, як і на свинину.

– Майже сто гривень за кіло курячого філе! Коли це таке було, щоб курятина коштувала як свинина?! Хіба ж на пенсію у півтори тисячі гривень наїсися м’яса, якщо навіть суповий набір із кісточок уже недоступний, – обурилася у Кіровограді на Колгоспному ринку біля вітрини з курятиною пенсіонерка Тамара Олександрівна і з порожньою сумкою відійшла від вітрини.

Протягом останнього місяця дійсно саме ціна на курятину «здійснила» найбільший стрибок, додавши майже 30%. Якщо раніше кіло курятини в середньому коштувало півсотні гривень, то зараз ціна безсоромно добирається до сотні. Які економічні «дріжджі» змушують зростати вартість курятини, «КП» запитала у директора департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Ніни Рахуби.

– За статистикою, з початку року як в області, так і в Україні ціни на курятину зросли майже на третину. Виробники та експерти аграрного ринку пояснюють це тим, що збільшилася собівартість її виробництва – зросли тарифи на газ, електроенергію, здорожчали корми. Але головною причиною називають підвищення заробітної плати, щоб утримати кваліфікованих працівників, які останнім часом масово виїздять на роботу за кордон, – пояснила співрозмовниця «КП».

Крім того, останнім часом значно зріс обсяг експорту курятини, каже посадовиця, що теж позначилося на вартості продукції, оскільки на неї зріс попит.

Якою буде ціна на курятину найближчим часом і чи подешевшає вона, експерти прогнозувати не беруться.

– Кабмін відповідною постановою заборонив державне регулювання цін, – зазначила Ніна Рахуба.

Експерти припускають, що найближчим часом ціни на м’ясо ще зростатимуть. Зазвичай восени вони традиційно додають кілька гривень у вартості. Втім слід пам’ятати, що ціни на товар формує попит. Чи зможуть люди купити вдосталь м’яса, коли грошей катма? – питання риторичне.

 

Фото: ілістрація

e-max.it: your social media marketing partner