Першотравень

, опубліковано в Століття «КП»

8847Протягом минулого століття Перше Травня ніколи не сходило зі шпальт «Кіровоградської правди». Щоправда, зі зміною партійних лідерів і епох ставала іншою й святкова риторика. Не завжди Першотравень славив солідарність трудящих і пропагував боротьбу за їхні права. На перший план виносилася хвала комуністичній партії і позмінно її вождям. Робочому класу залишалися нагороди за тяжку працю і вимпели передовиків соціалістичних змагань.

Десятиліттями незмінними залишалися святкові демонстрації з транспарантами, портретами Леніна-Сталіна, повітряними кульками і квітами. З покоління у покоління радянська епоха передавала гасла «Хай живе Першотравень!», «Мир, труд, май», «Слава робочому класу!», піднімаючи дух людей, а не їхній добробут.

На травневі демонстрації люди йшли з задоволенням, без зай­вого примусу. Крокували в колонах тисячними колективами заводів, фабрик, підприємств. Що об’єднувало всіх, так це – посмішки і радісний настрій. Бо в усі роки чекали Першотравня, аби після святкових демонстрацій вийти з друзями на природу, поспілкуватися, поспівати пісень, просто порадіти теплу. Пізніше ці травневі відпочинки усталилися традицією шашлика і горілки, навіть без згадки про колишні паради і транспаранти… Згадуємо, як святкували колись, і як святкуємо сьогодні…

 

8848

e-max.it: your social media marketing partner