Цапюк: Депутати можуть ігнорувати проблеми містян, а потім люди прийдуть, посадять їх усіх у сміттєві баки, вивезуть на берег річки і викинуть…

,

2276Цього тижня в Олександрії майже три десятки АТОвців залишилися без ділянок, а ще дві сот­ні земельних питань містян – невирішеними. Причина: депутати міської ради вкотре проігнорували сесію, на якій мали розглянути ці та ряд інших рішень. Чому склалася така ситуація і чому немає порозуміння між міським головою і депутатами, «КП» поцікавилася у мера Степана Цапюка.

«КП»: Степане Кириловичу, сьогодні вам доволі складно працювати з депутатським корпусом, сесії міської ради або не відбуваються,­ або відбуваються в позачерговому режимі. Як за таких обставин живе місто?

Степан Цапюк: Депутатами міської ради стали здебільшого нові люди, які не в повній мірі розуміють відповідальність перед громадою. Аби задовольнити власні політичні амбіції, вони, як правило, зривають або ігнорують сесії міської ради. Але це не впливає на плани соціально­економічного розвитку міста. Бюджет ми прийняли, програму соціально­економічного розвитку затвердили. Забезпечили безкоштовне харчування учнів початкових класів і збільшили видатки на нього з 4 до 6,50 гривень.

Але, напруга є. Вона виникла між депутатами і міським головою через два питання: прийняття нового регламенту та через новий склад виконкому.

Існуючий регламент депутати розробили з порушенням законодавства – 27 пунктів не відповідали законам. Але, незважаючи на це, вони за нього проголосували. Я скористався своїм правом і заветував його. Відповідно до чинного законодавства, протягом двох тижнів я вніс на наступну сесію питання про прийняття регламенту, тобто дав можливість депутатам використати своє право для подолання вето і прийняти документ, який би відповідав усім вимогам. Проте цією можливістю вони не скористалися. Сьогодні над регламентом разом із депутатами працює секретар міської ради.

Друге питання – зміна складу виконавчого комітету. Подання кандидатур – компетенція міського голови. Незважаючи на це, я неодноразово пропонував депутатам внести кандидатури членів виконкому, яких вони хочуть там бачити. Пропонував авторитетних, шанованих людей у місті. Не влаштовує. Кажуть, давайте поміняємо всіх заступників. Якби я вперше прийшов на посаду міського голови – питань немає. Я працюю з цією командою багато років. Команда ефективна. Тепер я мушу всіх звільнити, бо цього вимагають політичні сили? А кого пропонують натомість? Наприклад, на посаду першого заступника замість Людмили Давиденко запропонували людину, яка має три судимості. Потім пропонують людину, яку звільнили після службового розслідування. Я кажу, хлопці, не знущайтеся, люди з нас сміятимуться. Я не можу цього дозволити.

Політичні сили нехай чубляться у Верховній раді. Тут треба займатися не політикою, а бюджетною сферою, комуналкою… Сподіваюся, депутати почнуть реально оцінювати ситуацію. Надія є, що все стане на свої місця. Адже час летить швидко, за два роки виборці спитають, що ви хлопці робили, ми ж вас вибирали? Тут вибирали конкретно депутата і з нього жителі спитають: що ти зробив на цій території?

«КП»: Як вважаєте, домовитися і розпочати нормальну роботу вийде?

Степан Цапюк: Я бачу, що частина депутатів не налаштована на роботу, постійно ставить мені ультиматуми і не ходить у сесійну залу. Вони дуже хочуть ділити кошти, при цьому не заробили жодної копійки. Напрошується питання: а чого ви сюди прийшли? Попіаритися? Ми можемо так почваритися місяць­два, депутати можуть ігнорувати проблеми містян. А потім люди прийдуть, посадять усіх їх у сміттєві баки, вивезуть до Березівки на берег річки, викинуть і скажуть, пливіть у бік Кривого Рогу.

Потрібно бути в першу чергу порядною людиною і думати про наслідки. І найголовніше, розуміти свою відповідальність перед громадою за прийняті рішення, за тих людей, які живуть з нами в одному місті і вірять, що депутати працюватимуть на благо Олександрії.

Якщо депутати це зрозуміють, сесії проходитимуть продуктивно, як і раніше.
e-max.it: your social media marketing partner