«Центральний регіон-2015»: курс на актуалізацію

,

190

Програму соціально-економічного розвитку «Центральний регіон-2015» актуалізують відповідно до вимог часу. Жителі області запропонували владі піти на такий крок. Кажуть, життя змінюється, виникають інші потреби, зміщуються пріоритети, тож і головний документ потребує сучасних акцентів. Ідея очільникам регіону приглянулася, а отже процес актуалізації покладе старт новій активній роботі над кожним пунктом народної програми. Таке завдання голова області Андрій Ніколаєнко вже поставив своїм підлеглим.

 

Голованівському району – «задовільно»
А поки власний сегмент «Центрального регіону-2015», вісімнадцятим за рахунком, захищав Голованівський район. Наприкінці минулого тижня тамтешня влада звітувала про вже виконане, а заразом і про плани на найближчі два роки.
За висновками робочої групи, Голованівський район цілком заслужено можна назвати територією-лідером. Причому, за багатьма показниками. Там реалізовано найбільшу кількість інвестиційних і соціальних проектів. На ці цілі залучено понад 400 мільйонів гривень!
- Факти говорять самі за себе, - зауважує перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Серпокрилов, аналізуючи роботу районної влади. - Голованівськ лідирує за обсягами реалізованої промислової продукції, за обсягами прямих іноземних інвестицій, розміром середньомісячної заробітної плати і за кількістю створених нових робочих місць. Але це вже історія - мене більше хвилює реальний стан справ сьогодні і перспективи подальшого розвитку району, бажано з такими ж високими темпами.
За словами посадовця, особлива увага має бути зосереджена на модернізації підприємств, розвитку імпортозаміщення, впровадженні енергозберігаючих технологій і підтримці підприємництва. Адже, маючи серйозний потенціал, зокрема, у харчовій промисловості, виробничі потужності колишніх хлібо-, молоко- і цукрового заводів не використовуються тривалий час. Та й перспектив їхнього розвитку обласна влада не помітила.
- Два інвестиційні проекти у харчовій промисловості – будівництво цеху з виробництва хлібобулочних виробів і створення цеху з переробки м’яса та напівфабрикатів у визначений програмою термін не виконано, і є певні сумніви щодо їх реалізації взагалі, - констатував Віктор Серпокрилов.
Утім, це чи не єдине зауваження, яке прозвучало на адресу тамтешнього керівництва.
Олександру Яровому – голові районної адміністрації – вдалося не тільки результативно попрацювати в економічному напрямку, а й соціальному. Відтак, нині кожна сільська й селищна громади мають сучасні ігрові й спортивні майданчики – у цьому чимала заслуга фонду «Відродження покоління» Віталія Грушевського. Спільно з бізнесом відбулася модернізація районної лікарні, ФАПів та сільських лікарських амбулаторій. Має Голованівськ передовий досвід і в сфері пасажирських перевезень. Місцева влада напряму забезпечує сільради автотранспортом, що обслуговує жителів без найменшої залежності від перевізників. До речі, очільник області Андрій Ніколаєнко порадив й іншим територіям перейняти таку практику.
Тож, зважаючи на усі «за» і «проти», виїзна колегія облдерж- адміністрації визнала роботу Голованівської РДА задовільною.
- Ми не в школі, тому оцінок не ставимо. У нас є або задовільно, або не задовільно – плюс чи мінус. Голованівський район - один із лідерів в області за реалізацією програми. Тому роботу голови райдержадміністрації оцінюємо задовільно, хоча можна було поставити оцінку і вищу, - зазначив голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко.

 

Зміна пріоритетів – вимога людей
У той час, як Голованівський район тримав слово перед керівництвом області, з думками збиралася Тамара Романюк. Нині жінка очолює Гайворонський районний відділ освіти. Вона спеціально приїхала на захист до сусідів, аби озвучити ініціативу, яка вже давно визріла серед людей. Зізнається, що ретельно підбирала кожне слово – хто зна, як відреагують учасники колегії…
- Програма народилася майже три роки тому і стала справді народною, але навіть наймудріші люди не можуть наперед знати, що актуальним і конче потрібним буде для громади у конкретний час або ж на майбутнє, - вважає Тамара Романюк, а далі, на прикладі ситуації в Гайвороні, де згорів колишній клуб Воровського, що потребує нині відновлення, пояснює, що «Центральному регіону-2015» необхідні зміни, адже з’являються нові об’єкти й проекти, змінюються потреби людей, а завдання програми – не тільки йти в ногу з часом, а й задовольняти вимоги громад.
Побачили необхідність актуалізувати головний документ регіону й інші посадовці. Одразу двоє голів райдержадміністрацій – Голованівської й Добровеличківської – підтримали ініціативу Гайворона. Згодні з тим, що програма повинна рухатися відповідно до можливостей і потреб жителів кожної території.
- Добровеличківка теж має не один суттєвий проект, який вже реалізовано чи можна впровадити, але три роки тому про них й гадки не мали. Бізнес не планує на великі відстані, бізнес рухається і модернізується значно швидше і легше, ніж владна машина. Тому нам необхідно перебудовуватися і звертати увагу на пріоритети буквально на марші, - переконаний очільник Добровеличківського району Олег Яременко.

 

Ніколаєнко – за!
- Я підтримую вашу позицію! «Центральний регіон-2015» дійсно як живий організм, а не застигла догма. Коли ми приймали програму і слухали побажання людей, висновки експертів, пропозиції економістів, був початок 2010 року. І якщо ми прагнемо якісно й масштабно виконувати нашу головну програму розвитку області, маємо систематично звіряти її на відповідність поточному моменту. Актуалізація і локальних, і масштабних проектів – це давно прийнята норма, яка працює в усіх економіках світу, - наголосив у свою чергу голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко. Уже у понеділок, під час апаратної наради, доручив Віктору Серпокрилову невідкладно розгорнути серйозну й масштабну роботу з детального аналізу програми. Ніколаєнко підкреслив, що процес актуалізації «Центрального регіону» повинен грунтуватися на реальних, першочергових потребах людей – чиновники зобов’язані вислухати кожну пропозицію, кожне зауваження і внести його до стратегічного плану області.

e-max.it: your social media marketing partner