Як голосувала Кіровоградщина?

,

1491Жителі області виявилися солідарними зі своїми співвітчизниками – результат, який дала Кіровоградщина, практично не відрізняється від загальноукраїнського: у фаворитах парламентської гонки партії Яценюка, Порошенка і Садового, а також «Опозиційний блок» і радикали Ляшка. Проходить до Верховної ради і «Батьківщина». Проте з рекордно низькою електоральною підтримкою. А от не потрапили до парламенту «свободівці» і комуністи, що теж доволі показово – українці, очевидно, втомилися від крайніх правих і крайніх лівих.

1485
У перемозі Костянтина Яриніча – висуванця пропрезидентського блоку – практично ніхто не сумнівався. Вотум довіри Порошенку на виборах у травні автоматом перейшов на Яриніча у жовтні. Навіть попри недолугу кампанію, кіровоградці все одно віддали свої голоси за головлікаря обласного онкодиспансеру. І зробили це здебільшого тому, що він – людина поміркована й виважена, плюс – за ним не було скандального шлейфу.

Нині колеги Яриніча сподіваються, що у парламенті одним із питань, якими він опікуватиметься,­ стане медицина, а головним чином – робота над зниженням рівня онкозахворювань у регіоні.

Із величезним відривом – майже у 25% – друге місце в перегонах отримав син власника ряду підприємств в області Станіслава Березкіна – Максим. Його результат – 12,68%. Безумовно, кандидат очікував на значно більшу підтримку електорату, однак конкурувати з Яринічем йому було складно. Навіть попри ресурс і столичних політтехнологів.

– Спасибі всім, хто повірив мені і підтримав на виборах. Хочу запевнити кіровоградців, що буду й далі продовжувати розпочаті мною проекти на користь і благополуччя жителів міста, – сказав «КП» Максим Березкін.

Серйозний результат на виборах-2014 показав самовисуванець Артем Стрижаков. Фактично, він став відкриттям цих перегонів. Передвиборча кампанія кандидата вражала й дивувала своє нестандартністю. Водночас Артем не боявся іти до людей, щодня проводив по декілька зустрічей. І якщо на початку перегонів він поводився дещо скуто, то на кінець кампанії відчував себе дуже впевнено. Тож, враховуючи здобутий результат, молодий політик може цілком справедливо балотуватися у міські голови Кіровограда і навіть виграти вибори.

– Щиро вдячний усім, хто підтримав і віддав свій голос за мене! Без віри кіровоградців у мої сили досягти такого результату було б неможливо. Я продовжую працювати на Кіровоград як депутат міської ради. Робитиму й надалі все від мене залежне, щоб наше місто змінювалося, щоб людям жилося у ньому комфортніше.

Окремо хочу привітати Костянтина Яриніча з перемогою. Готовий надавати всіляку допомогу новообраному депутату Верховної ради від Кіровограда, – заявив у коментарі «КП» Артем Стрижаков.

Неочікуваним став результат кандидатки від «Народного фронту» Олени Шевченко. Вона набрала 8,65% голосів, і це при тому, що «фронтовичка» маловідома навіть журналістам, не те що пересічним городянам.

Так само несподіваний результат показав і екс-голова облдержадміністрації, «свободівець» Олександр Петік. Він отримав майже 7% підтримки електорату. Свій результат коментує традиційно по-філософськи.

– Як досвідчена людина, із тими рейтингами і опитуваннями, які були, я навряд чи міг би сподіватися на перший результат і прохід у Верховну раду. Моя мета була – чесна полеміка, чесна боротьба. Наскільки вона була чесною, усі кіровоградці бачили, – каже «КП» Олександр Петік і додає, що команда кіровоградців, яка зібралася навколо нього, перетвориться у громадську організацію, що домагатиметься усіма дозволеними законом методами виконання вимог, які люди реєстрували в рамках його передвиборчої кампанії.

Показово низький рівень підтримки виборців отримав член «молодої команди» в.о.мера Івана Марковського «батьківщинівець» Павло Топчій, як, власне, і сама партія Тимошенко. За головного юриста кіровоградського партосередку проголосувало майже 6,5% голосів.

– Можливо, я очікував дещо кращого результату, але ж, дивлячись на результати всеукраїнської кампанії, у тому числі, який відсоток взяла «Батьківщина» взагалі по Україні, то я вважаю, що це непоганий результат, – зізнався у коментарі «КП» Павло Топчій.

Не отримала «розквіту», який усім обіцяла перед виборами, кандидатка по 99-му округу Лариса Онул. Вона здобула сьоме місце, набравши трохи більше 6%. І хоча під час кампанії «жертва окультизму» заявляла, що за результатами кількох соцопитувань матиме перемогу, у підсумку пролетіла, як кажуть, «як фанера над Парижем». Чому виникла така розбіжність, «КП» хотіла поцікавитися у самої Лариси Онул, однак та на телефонні дзвінки не відповідала.

Решті кандидатів виборці дали менше 5% своїх голосів. Наприклад, радикалка Тетяна Бородіна, яка вривалася у філармонію на зустріч із Ларіним з криками «Я народний депутат!», очевидно розраховувала на кращий результат, проте отримала всього 3,33%

Її друг Сергій Михальонок, який переконував, що за ним «стоїть громада», – здобув ще менше голосів – 2,8%. Олександр Гавриленко від «Блоку лівих сил» – 1,86%, «двійник» тушки-Табалова Андрій Табалов – 1,60%, аграрний кандидат від «ЗАСТУПу» Віталій Тєльний – 1,45%. Останнє місце дісталося Василеві Ращупку, рейтинг якого не підняв навіть замах на життя, – за нього проголосувало 983 виборці.

 
1486
Перемога магната Станіслава Березкіна на виборах по 100-му округу ні для кого не стала несподіванкою. Проте, якщо у 2012 він здобув 36,88% голосів, то нинішні 28% – це відчутне падіння рейтингу.

Попри контрагітацію на адресу Березкіна, не пройшов у Раду і чоловік «жертви окультизму» Лариси Онул – Микола. Він набрав удвічі менше, ніж Березкін. У битві за голоси електорату не допомогла і солодка вата для дітей…

Третє місце на виборчих перегонах посів Леонід Соловчук, висуванець «Батьківщини», який отримав майже 12% голосів. Самовисуванець Ярослав Бублик на четвертій позиції – майже 9,6%. Майже однаковий результат мають Роман Макодзеба («Заступ») та Павло Любченко (партія Ляшка), не дотягуючи до 6%.

Невисокий результат має колишній аграрний заступник губернатора Кіровоградщини Богдан Андрющенко, який балотувався від «Сили людей» – 3,43%. За ним у рейтингу йдуть самовисуванці Наталя Севідова – креатура голови облдержадміністрації 2004-2006 років, власника нафтової компанії Едуарда Зейналова та Олег Чорний із результатом трохи більше трьох відсотків голосів. Інші кандидати – Євген Тельнов, Олександр Рацул, Євген Дементов, Віктор Мігалатюк, Світлана Курченко, Алла Поліщук і Євген Семенов – здобули ще менше підтримки виборців.

 
1487
Цілком передбачуваною на цьому окрузі була перемога співочого самовисуванця. Михайло Поплавський отримав більше 31% голосів. Майже вдвічі нижчий результат у президентського кандидата Олега Голімбієвського – 16,79%. Замкнув першу трійку «фронтовик» Євген Соловчук із 12,4%.

Кандидата Віталія Грушевського, який переміг на цьому окрузі у 2012-му році, нині підтримало всього 10% виборців. Тоді, як у 2012-му – 30,77%!

Майже вдвічі менше має самовисуванець Віктор Кондратюк. Юрій Гульдас – чинний мер Малої Виски – не набрав і 5% голосів.Сьоме місце за радикалом Михайлом Бевзенком, а восьме – за висуванцем партії Тимошенко, депутатом обласної ради Ігорем Добрянським, який здобув однаковий результат із самовисуванцем Юрієм Литвином – 3,7% голосів.

Останнім долає тривідсотковий показник самовисуванець-фермер Андрій Флоря. Кандидати Віктор Грицюк, Віталій Махинько, Микола Федченко, Олександр Тененика та Олександр Рижков набрали від 1,31% до 0,23%, що в абсолютних числах – менше трьох тисяч на всіх.

 
1488
На окрузі, який журналісти і кандидати від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм, Світлана Заліщук і Сергій Лещенко розрекламували як найскандальніший, попри все переміг Олесь Довгий – 30%. І хоча результати голосування прийняли у ЦВК, нині тривають акції з вимогою визнати там вибори недійсними.

На другому місці у 102-му – висуванець, який мав кілька «двійників», Віктор Бойко. Його результат – трохи більше 12%. Третє посів ведучий кіровоградського Майдану, поплічник тушки-Табалова Андрій Лаврусь – він показово набрав близько 9% голосів.

Висуванець Блоку Петра Порошенка Вадім Бондар – на четвертому місці з результатом 6,6%. П’яте посів голова РДА Руслан Степура. Висуванець від «Батьківщини» Олег Луганов не набрав і чотирьох відсотків. Фактично аналогічний результат має Сергій Лібега, який балотувався від «Народного фронту». Радикала Віталія Тетяниченка підтримало 3,58%. Наступні п’ятнадцять кандидатів, серед яких чимало технічних, отримали два і менше відсотки.

До речі, самовисуванця Анатолія Угніченка можна назвати антирекордсменом – за нього проголосувало рекордно мало виборців – аж 175!


1489
Задовго до дня виборів перемогу на цьому окрузі прогнозували Анатолію Кузьменку – відомому місцевому аграрію і, до слова, батьку нинішнього губернатора Кіровоградщини Сергія Кузьменка.

Він отримав 35,5% голосів, ставши беззаперечним лідером перегонів.

На другому місці — представник «Народного фронту» військовий командир Віталій Пікулін. В останнього результат – 14,1%. Третім до фінішу прийшов висуванець від партії Тимошенко Віталій Журавльов – 11,77%. До слова, напередодні виборів людина дуже схожа на Журавльова засвітилася на доволі цікавому відео: у присутності двох чоловіків той розповідав, як «дерибанити» бюджет і як заробити на посадах…

На четвертому місці – самовисуванець фермер Анатолій Дорофєєв. За нього проголосувало трохи більше 11% жителів. Зі значним відривом за ним – висуванець від «Сили людей» Володимир Дожджаник – 6,7%. Скандальний люстратор, який ішов у парламент як самовисуванець, Віктор Медвідь набрав усього на всього 6%, а радикал Сергій Ратенко не отримав і 5%. Три і менше відсотки здобули чотири кандидати: Андрій Логвин, Ігор Лавринов, Іван Жилка та Олег Плохов.

1490

e-max.it: your social media marketing partner