Сергій Ларін: Якщо на Кіровоградщині люди не прокинуться, то й надалі житимуть у безладі

,

1445Екс-очільник області Сергій Ларін – нині людина великої політики. Та, попри масштаби його теперішньої роботи, Кіровоградщина залишається для нього рідною землею. Як і раніше, він уболіває за регіон, переймається його життям і продовжує вирішувати проблеми, з якими й сьогодні до нього часто звертаються люди. Каже, з-поміж іншого, шкодує за тим, що влада буквально за тиждень знищила всі соціально важливі проекти, які вдалося напрацювати в області впродовж кількох років. Не менше його бентежить і сьогоднішня ситуація в Україні. Пояснює, якби чинне керівництво діяло в інтересах держави, не відбулося б катастрофічного зубожіння людей, а економіка не зазнала б такого краху. Про власне бачення виходу регіону і країни з кризи Ларін розповів кіровоградським журналістам.

– Я відстежую всі події, що відбуваються в області. Зізнаюся, мені боляче від того, що я бачу. Ще вчора ми планували будівництво нових шкіл, доріг, дитячих садків і майданчиків, нове обладнання для медзакладів… Сьогодні ж усе змінилося. Світ перевернувся. Мене виховували на тому, що мир – це добре, зараз, як бачимо, нам доводять протилежне. Остання сесія обласної ради – цьому доказ.

Років зо двадцять тому син відомого письменника мені сказав одну фразу: «Демократія відрізняється від демократизації так само, як канал від каналізації». Це і є наша теперішня реальність.

Те, що відбувалося на сесії, як так звані патріоти поводили себе з депутатами – тими, кого обрала громада, хто дає роботу тисячам кіровоградців – просто не вкладається в голові. Після цієї сесії я зробив кілька дзвінків, поспілкувався з людьми та зрозумів, що ніхто протидіяти не збирається. І це неабияк засмучує. Усі налякані, що завтра прийдуть до них – з палицями чи зброєю, підпалять хату або ще щось. Тому кожен як може, так і захищає себе й родину, – коментує Ларін і зауважує, що це все ланки одного ланцюга, коли в державі не працює закон, коли міліція не реагує, бо вона дезорганізована, коли на руках повно зброї, коли діють приватні армії, які можуть погрожувати навіть Президенту… – Це біда. І якщо ми зараз не почнемо говорити про мир, про те, як нам зберегти Україну, як нам далі її розвивати, то на державу чекають не надто позитивні перспективи.

Сьогодні Сергій Ларін представляє політичну силу, яка не бажає миритися з існуючим станом справ. «Опозиційний блок» – абсолютно проукраїнська опозиція, яка об’єднала в собі людей, не байдужих до майбутнього України, але не згодних із політикою чинного керівництва й насамперед уряду.

– Минуло 230 днів нової влади, нового уряду. Що змінилося за цей час? Нічого. Імплементацію угоди про зону вільної торгівлі з Європою відклали. Більше повноважень регіонам не надали. Корупція як була, так і є, лише суми хабарів зросли. Конституційну реформу провели? Ні. Закон про вибори до парламенту за відкритими списками – про це всі в один голос говорили – змінили? Теж ні. Натомість збільшилися податки, тарифи, ціни на ліки, закрилися сотні підприємств, людям заморозили зарплати та соцвиплати. Сьогоднішній уряд – найгірший уряд за 23 роки! Жодної реформи в Україні так і не відбулося. А які закони сьогодні приймаються? Закон про люстрацію: спочатку звинувачуємо тих, хто працював при президентові Януковичу, потім тих, хто голосував за нього, а це 12 мільйонів українців, а далі звинувачуватимуть тих, хто жив при ньому? Це не що інше, як розправа з політичними опонентами. Вони весь час дивляться в минуле, ми ж пропонуємо дивитися в теперішнє й майбутнє. І не варто «грести всех под одну гребенку». Ті, хто причетний, ті, хто відчуває свою провину, вже давно втекли з країни. Ми ж залишаємося тут, – заявляє Ларін і додає, що готовий відповісти за себе та своїх колег із «Опозиційного блоку», який насамперед виступає за мирний пошук вирішення конфлікту на сході, збереження цілісності держави, за відродження і розвиток економіки, за реальне подолання корупції, а також за те, щоб кожному регіону жилося комфортно.

На думку політика, аби на Кіровоградщині людям жилося комфортно, має бути адекватна влада.

– Те саме стосується всіх областей. Коли мене призначили головою облдерж­адміністрації, знадобилося більше ніж півроку, аби вибудувати вертикаль. До того часу ледь не кожен голова РДА вважав себе окремим князьком. Тим не менш, нам вдалося змусити керівників районів працювати на людей, а не на себе. А що ми маємо сьогодні? «Гаряча лінія» не працює, про соціальні магазини ніхто не думає, до речі, так само, як і про медицину. Про «Центральний регіон-2015» – програму, яку ми писали разом із людьми, теж забули. Так, зараз усі думки людей про війну, але війна закінчиться, і настане прозріння. Що тоді буде?

Мені не соромно дивитися в очі кіровоградцям. Я готовий вступити в публічну дискусію з людьми, які зараз при владі. Я готовий нагадати, що нам вдалося зробити за ті ж вісім місяців: які програми ми започаткували, які проекти реалізували, скільком підприємствам дали старт. А про що ця влада рапортуватиме? Вони знесли пам’ятник Кірову – ми побудували перинатальний центр. Вони знесли пам’ятник Леніну – ми створили достойний госпіталь для ветеранів. Нам є про що звітувати. Натомість вони не навчилися будувати – лише руйнувати, ламати і знущатися з людей.

А що відбувається зараз у Кіровограді? До влади знову прийшли люди, які вміють лише влаштовувати дерибан і беззаконня. Накроїли собі землі, понаставляли «генделиків», вирубують Лісопаркову… Про вибори мера вже і не згадують – їм це не вигідно. Тому, якщо на Кіровоградщині люди не прокинуться, не зроблять правильний вибір, то і надалі житимуть у такому безладі. Я закликаю всіх підтримати «Опозиційний блок» – у бюлетені №4. Заради майбутнього країни, заради наших дітей, заради миру і відродження, – звертається Сергій Ларін і наголошує, що нині перш за все треба думати про людей, про створення робочих місць, про зарплати і пенсії, про те, щоб люди жили, а не виживали. І для цього, вкотре підкреслює політик, має бути в країні адекватна влада – без неї область у нинішній час не справиться.

– Досить займатися політиканством і «полюванням на відьом» – треба займатися конкретними справами, – наголошує Ларін.
e-max.it: your social media marketing partner