Соцдослідження: Зростання рейтингу чинного Президента корелюється з високим рейтингом влади на місцях

,

06221Центральноукраїнська соціологічна лабораторія презентувала свіже дослідження громадської думки жителів Кіровоградщини. Згідно з ним, найбільше люди довіряють місцевій владі, армії і церкві. Учасники опитування визначилися з трійкою потенційних кандидатів у президенти. Рейтинг чинного – Петра Порошенка – має виражену тенденцію до росту.

– Ми бачимо, що трійку кандидатів на президентський пост сформували ті, хто найактивніше присутній у різних соціологічних викладках, – Тимошенко, Порошенко і Зеленський, – коментує результати опитування політолог Руслан Стадніченко. – Якщо реально оцінювати можливості кандидатів, до другого туру увійдуть Тимошенко і Порошенко. Мій особистий прогноз щодо рейтингу Зеленського, сьогодні він піковий і зумовлений активністю ймовірного кандидата у медіа. При цьому ми бачимо, що рівень довіри до чинного президента має виражені тенденції до росту.

Керівник «Центральноукраїнської соціологічної лабораторії» Едуард Клюєнко зауважує, портрети виборців потенційних кандидатів помітно різняться.

06223– Коли ми говоримо про Юлію Тимошенко – це традиційно жіночий електорат. Це здебільшого виборці віком 50 років і старші. Ті, хто має середній і нижче рівень доходів. Це також російськомовні люди, які прихильно ставляться до Митного союзу з Росією, – аналізує кандидат соціологічних наук. – Петру Порошенку за останні півроку вдалося залучити на свою підтримку значну частину націоналістичного електорату. Його підтримує молодь, яка користується безвізом. Також серед його електорату малий і частково середній бізнес. Це люди україномовні, орієнтовані на НАТО і Євросоюз. За нього також голосуватимуть православні Київського патріархату. У рівній мірі Порошенка підтримують чоловіки і жінки. Електорат Зеленського в основному сільський, із невисоким рівнем освіти. Це люди, які є активними телеглядачами, причому тих телеканалів, де він активно виступає. У Тимошенко, наприклад, більша частина прихильників – це читачі газет, у Порошенка – користувачі соцмереж…

Політолог Руслан Стадніченко додає, ріст рейтингу чинного президента обумовлений цілим рядом причин, у тому числі довірою до його представників на місцях.

– За словами кандидатів мають стояти конкретні програми і стратегії. У випадку Петра Порошенка – це виконана обіцянка безвізу, об’єднавчі процеси навколо церкви, і насамперед Томос, це успішна міжнародна політика, високий рівень довіри до представників команди президента на місцях. Маються на увазі голови обласних адміністрацій і районних, – пояснює експерт.

Згідно з результатами опитування, найбільше жителі області виказують довіру голові облдержадміністрації Сергію Кузьменку – майже 30%, а також районним керівникам – у сукупності понад 60%.

– Чим далі від Києва і ближче до села, тим вищий рівень довіри до місцевої влади, – констатує соціолог Едуард Клюєнко. – Це спричинено наступними чинниками: регулярною комунікацією представників місцевої влади з громадою, ефективним втіленням реформи децентралізації, успішною реалізацією важливих проектів із розвитку медицини, у тому числі регіональної ініціативи голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка «Здоров’я наших дітей», ремонту доріг…

Разом із тим високий рівень довіри мають армія – майже 32%, церква – 42% і поліція – понад 26%.

06222Серед проблем жителі Кіровоградщини називають високі ціни, безробіття, тарифи на житлово-комунальні послуги, низькі зарплати і пенсії, а також війну.

– Питання тарифів – це сезонна позиція і традиційно найбільш гостро питання постає взимку – не менше 20% опитаних озвучують як основну проблему. При цьому, ми бачимо, менш критичною сьогодні стала така проблема, як ремонт доріг – восьме місце у рейтингу, – зауважує керівник «Центральноукраїнської соціологічної лабораторії».

Однак близько 70% учасників опитування не змогли відповісти, які першочергові кроки має зробити влада для покращення ситуації в області. Таку позицію експерти пояснюють небажанням людей брати участь у розвитку громадянського суспільства і впливати на ті чи інші процеси.

– Те, що маємо сьогодні, це ще залишок радянської звички, коли хтось повинен вирішувати проблеми, але тільки не я сам, – коментує Едуард Клюєнко.

– Але водночас ми маємо гарні приклади реформи децентралізації, коли громади об’єдналися і спільно вирішують свої проблеми, – додає політолог Руслан Стадніченко. – Як показує практика, люди можуть активізуватися ближче до виборів.

Опитування проводилося з 12 по 30 листопада. Участь у ньому взяли шість сотень респондентів. Стандартна похибка вибірки становить +/- 4,2%.

текст: Олена Ярова

e-max.it: your social media marketing partner