Вибори президента на Кіровоградщині пройшли спокійно

,

1056Вибори на Кіровоградщині, в тому числі на колись скандальному сотому окрузі, пройшли спокійно і без провокацій. Це відзначили і представники місцевих штабів кандидатів у президенти, і спостерігачі від всеукраїнських організацій, і правоохоронці. Жителі області того дня продемонстрували майже рекордну громадянську позицію, забезпечивши явку в понад 60%.

У ранці 25 травня дільниці на усіх п’яти округах області відкрились вчасно. Деякі розпочали роботу із незначним запізненням, та в цілому старт, як, власне, і перебіг виборів у регіоні пройшов задовільно.

У Кіровоградській виправній колонії №6 виборчий процес розпочався за розкладом – о восьмій годині ранку. Голосувати виявили бажання практично всі ув’язнені, а це – вісім з половиною сотень. Ще два десятки не голосували, бо не є громадянами України.

А от трьом сотням кіровоградців, які несуть військову службу у 79 окремій аеромобільній бригаді Миколаєва, проголосувати не вдалося. Для цього потрібно було написати заяву за місцем реєстрації до 19 травня, а в той період вояки проходили службу і не знали, де будуть знаходитися під час виборів.

Певні труднощі з волевиявленням виникли у людей з особливими потребами. Більшість дільниць регіону, за словами спостерігачів, не були облаштовані для пересування інвалідів.

Традиційним та по суті безкарним порушенням виборчого законодавства стала політична реклама як за добу, так і в день виборів. Про агітаційні біл-борди, плакати та листівки опонентів повідомляли більшість місцевих представників кандидатів у президенти.

Вічною проблемою виборів в Україні, без якої не обійшлися й нинішні перегони, стали неякісні списки виборців. Про недоліки доповідали як керівники штабів, так і спостерігачі. Проте, як відомо, усунути їх у день виборів було неможливо.

Траплялися під час виборів і курйозні ситуації. Так на дільниці обласного центру, що знаходиться в гуртожитку медичного коледжу, виборець із матюками порвав бюлетень і вкинув його в скриньку. З приміщення дільниці дебошира вивела міліція, порушення заактували, а бюлетень визнали, як зіпсований.

На іншій дільниці Кіровограда члени комісії знайшли в скриньці з бюлетенями і такий, де виборець написав свою думку про всіх кандидатів (див. фото). Бюлетень визнали недійсним.

На порушення під час виборчого процесу в нашому регіоні вказували й представники штабів кандидатів у президенти. Так керівник обласного штабу Порошенка Костянтин Яриніч розповів, що в Новоархангельському районі група людей у нетверезому стані приїхала до дільниці й, назвавшись представниками штабу кандидата, намагалася «навести порядок».

Журналіст Володимир Гришко повідомив, що на одній із кіровоградських ДВК люди, які називали себе представниками штабу Тігіпка, проводили громадське опитування. Проте юрист штабу згаданого кандидата запевнив, що жодних опитувань за участі представників Тігіпка на Кіровоградщині не проводиться, і назвав такі дії провокацією.

Певні труднощі з заповненням протоколів виникли на дільницях надвечір 25 травня. Спочатку спостерігачі фіксували порушення, що на кількох ДВК процес оформлення протоколів розпочався завчасно, хоча документи повинні заповнюватись під час підсумкового засідання. Та пізніше стало відомо, що деякі члени ДВК взагалі не вміють їх оформлювати. Так, на одній із кіровоградських виборчих дільниць зіпсували аж 26 (!) протоколів. Таким ДВК знадобилася негайна навчальна допомога.

Закриття виборчих дільниць, як і відкриття, відбулося вчасно й без порушень. Хоча на окремих ДВК і висів цікавий розклад графіка роботи – з 9:00 до 18:00 із перервою на обід(!) – усі комісії працювали згідно із законом – до 20:00.

Як повідомили згодом правоохоронці, звернень щодо правопорушень, пов’язаних із виборчим процесом, до них не надходило.
e-max.it: your social media marketing partner