«Елітна» виборча дільниця на Лелеківці: калюжі води, дірява стеля, вибиті вікна і пліснява на стінах

,

1025Про колишній радгосп «Тюльпан» по вулиці Мінській,112, що в Кіровограді, місцеві мешканці згадують зазвичай напередодні виборів. Саме у його приміщенні щоразу розміщують виборчу дільницю, яка охоплює майже дві тисячі жителів Лелеківки. У яких умовах людям доведеться голосувати наступної неділі, красномовно демонструють фото. З попередніх виборів приміщення перетворилося на аварійне. Видовище дійсно вражає! Тим часом секретар міської ради Іван Марковський пообіцяв допомогти аварійному приміщенню… сушкою.

Поки керівництво області жваво рапортує про те, що Кіровоградщина входить до п’ятірки регіонів України, які демонструють найкращу готовність до виборів, деякі дільниці обласного центру розвалюються просто на очах. «КП» виїхала на прохання місцевих жителів за адресою Мінська, 112, де розташована виборча дільниця №350814. Побачене шокувало.

– Треба терміново привести до ладу це приміщення! Якщо воно знаходитиметься в такому стані, провести тут вибори буде неможливо! Дах тече, стіни і підлога залиті водою, в приміщенні стоять калюжі, сейф зламаний, меблі відсутні… Там катастрофа! – ці слова кіровоградця Віктора Щербини цілком і повністю підтверджуються побаченим.

Меблі у кімнаті для виборів насправді є – зо два десятки стільців, які, певно, багато років тому стояли в актовій залі. Зараз вони повністю просякнуті пліснявою, як і стіни. Власне кажучи, все приміщення уражене грибком.
1025
Скло на вікнах, які захищає решітка, пошкоджене. Одне з них вибите взагалі. Зі стелі на голову сиплеться штукатурка і падає у великі калюжі. Вода ж продовжує невпинно капати зі стелі після нічного дощу.

На мокрій підлозі розкидана купа дерев’яних брусків. Певно, на попередніх виборах вони були частинами конструкції кабінок. Неподалік знаходяться ще одні атрибути минулих виборчих перегонів – картонні урни, а у повітрі загадково висять на нитках таблички з нумерацією столів та переліком вулиць.
1026
Складніше за все, мабуть, описати їдкий запах. Через сирість і всюдисущу плісняву знаходитися у приміщенні більше десяти хвилин просто неможливо. Як пробути у цій кімнаті весь день виборів і ніч підрахунку, працівники дільниці не уявляють. Кажуть, місцеві чиновники, які приїздили днями, обіцяли все виправити сушкою. Проте люди не вірять, що це допоможе.

– Приїжджав сивий дідусь на милицях, здається, Марковський (секретар Кіровоградської міськради, – ред.). Ходив, дивився дільницю, говорив, що допоможе. Сказав, що поставить там сушку, яка за три дні все висушить і буде порядок. Разом із ним приїжджав ще Горбовський (новоспечений голова Кіровської райради, – ред.). Теж сказав, що все буде добре, – розповідає працівник дільниці Євген.

Наскільки стане результативним виїзд представників місцевої влади на аварійну дільницю, виборці побачать 25 травня. Однак цікаво, чи бачили приміщення рятувальники? Вони теж планують якимось чином допомогти дільниці до дня виборів чи, може, вважають за краще видати протигази та каски членам комісії, спостерігачам та виборцям?

До слова, туалет у приміщенні не працює. До переліку несправних предметів можна додати і сейф без замка, передбачений для збереження виборчої документації. Папірці з попередніх виборів у ньому лежать і досі.
1027

1029

Працівник дільниці каже, розглядалися й інші варіанти приміщень для проведення виборів у колишньому радгоспі – маленька кімната і вестибюль. Проте вони занадто тісні для цього.

– Як варіант, розглядалася інша кімната. Вона має дещо кращий вигляд, але занадто тісна, аби вмістити членів комісії, спостерігачів і очікувану кількість виборців. Ще думали у вестибюлі провести вибори, але потім цей варіант також відкинули. 1800 виборців – це вважається велика виборча дільниця. 12 членів комісії, спостерігачі, ЗМІ – для стількох присутніх надто мало місця, тож ці варіанти не підходять, – констатує Євген.

Біля входу до кімнати, де незабаром проходитимуть вибори, стоїть стіл, на якому лежать списки виборців. До речі, на одній зі сторінок «КП» помітила прізвище ще чинного міського голови Олександра Саінсуса.
1028
Місцевий мешканець, який зайшов перевірити себе в переліку, каже – на цій дільниці голосуватиме ледь не весь кіровоградський бомонд.

– У нас на Лелеківці живуть чи не всі віп-персони міста – відомі прокурори, судді, керівник місцевої рятувальної служби, високопоставлені чиновники, бізнесмени, – розповідає Сергій, називаючи їхні прізвища. – Усі вони голосуватимуть на цій виборчій дільниці. Вона, так би мовити, для еліти…

e-max.it: your social media marketing partner