Рейдерське захоплення: Юриста «Батьківщини» хочуть призначити першим заступником мера Кіровограда

,

988Депутата Павла Топчія, який тривалий час є юристом «Батьківщини», а за часів Пузакова навіть обіймав посаду начальника юридичного відділу міськради, уже за два тижні можуть призначити першим заступником Олександра Саінсуса.

Новий секретар міськради Іван Марковський, який представляє «Батьківщину», узявся за остаточний перерозподіл посад у міській раді. Днями він заявив, що вже після травневих свят міський голова Кіровограда матиме нових заступників. Відтак, наступну сесію міськради проголосив кадровою.

– Кадрова сесія має завершити остаточне перезавантаження влади. У першу чергу маю на увазі заступників міського голови, яких повинна затверджувати сесія. Це мають бути чесні люди, які не пов’язані з бізнесом і корупцією, – зазначив Іван Марковський.

За його словами, кандидатура на посаду першого заступника міського голови вже є – його однопартієць депутат Павло Топчій. Претендентів на крісла інших заступників Марковський не назвав, проте зауважив, що їх може поменшати – від п’яти до трьох.

Важливим є момент, що зміни до регламенту роботи ради, за внесення яких проголосувала більшість, відтепер дозволяють депутатським групам і фракціям вносити кандидатури заступників міського голови самостійно. До цього це було дозволено робити лише міському голові.

Так звана кадрова сесія має відбутися після травневих свят – 15 травня. Утім, деякі зміни вже відбулися. З посади пішла керуюча справами виконавчого комітету міськради Лідія Єльчанінова. Офіційна причина звільнення – стан здоров’я та пенсійний вік.

Заяву на звільнення, за словами міського голови, вже написав і його заступник з питань ЖКГ Сергій Поліщук. Наступний на черзі – гуманітарний зам Ігор Василенко. До речі, останнього цієї сесії депутати відсторонили від виконання обов’язків через слідство.

Вони створили комісію для розслідування причин передчасної смерті бізнесмена Аркадія Золотарьова, який помер саме під час засідання координаційної ради з питань підприємництва в міськраді за головування Василенка.

Тим часом виконуючою обов’язки гуманітарного заступника міського голови вже призначена Олена Осауленко. Відповідне розпорядження Саінсус підписав на період відсутності Ігоря Василенка.

993Однак після завершення сесії частина депутатів почала бити на сполох. Мовляв, прийняття змін до регламенту роботи ради суперечать нормам законодавства. У понеділок Юрій Тітов та Ігор Волков зібрали прес-конференцію і заявили, що вимагають від міського голови ветувати це рішення. З цього приводу звернулися й до прокуратури.

– Сесія у четвер пройшла з системними порушеннями. На жаль, все це відбувалося за участі міського голови. Такі порушення з безкінечними поверненнями до переголосування перетворили сесію у повний фарс. З подачі депутатів, з голосу, при формуванні порядку денного була озвучена пропозиція, якої досі не існує в друкованому вигляді. Суть її полягає в тому, що не тільки міський голова може пропонувати кандидатів на заступників міського голови, а й депутатські фракції. За це проголосувала більшість депутатів. Якщо дане рішення підпише міський голова, це призведе до хаосу, до некерованості ситуації на сесії. Коли ми кожну кандидатуру ставитимемо на голосування, паплюжитимемо принципи місцевого самоврядування, над нами сміятиметься вся Україна, – вважає Ігор Волков.

– Призначення заступників міського голови всупереч бажанню мера – це не нормально, це абсурд. Уся логіка місцевого самоврядування  побудована на тому, що міський голова як вища посадова особа міста пропонує команду, яку депутати потім затверджують або ні, виказуючи своє ставлення до запропонованих кандидатур. Робити навпаки – це абсурд, – додає він.

На думку депутатів, таке рішення було пролобійовано у тому числі й новим секретарем міськради Іваном Марковським з метою захоплення влади.

– Можна сказати, що присутні елементи рейдерського захоплення міської влади. Для цього зараз підводиться законодавча база. На перший погляд це виглядає як добрі наміри – мовляв, давайте дамо можливість всім депутатам висувати своїх кандидатів на заступників мера, – каже Юрій Тітов.

– Наступна сесія міськради – кадрова, повинна була б відбутися аж наприкінці травня, проте Марковський заявив, що вона буде 15 травня. Хтось дуже поспішає розібрати крісла у міській раді і зайти у міську владу до виборів Президента України, – зауважує Ігор Волков. – Я закликаю мера припинити це беззаконня і накласти вето бодай на одне рішення – про зміни до регламенту.

Як повідомили депутати, на ім’я міського голови уже направлені звернення з вимогою зупинити рішення, що стосується змін до регламенту. Також вони звернулися і до прокуратури Кіровограда.

– Якщо міський голова не накладе вето на цей проект рішення, кіровоградців чекають революційні події в міській раді, що не підуть на користь місту, – прогнозує Ігор Волков. – Зараз у міськраді створюється нова, ситуативна більшість, яка складається з частини фракції Партії регіонів та фракції «Батьківщина». Мета – крісло за будь-яку ціну. Домовленості будуть кулуарними, заступників призначатимуть без міського голови. Це нонсенс. Так ми можемо повернутися до тих часів, коли відбувався дерибан землі.
e-max.it: your social media marketing partner