Політичний експерт: Чим ближче до виборів, тим екстравагантніші політичні союзи з’являтимуться в області

,

02234Ситуацію, що склалася довкола військових пенсіонерів на Кіровоградщині, після усіх мітингів і спеціально скликаної сесії обласної ради та проголосованого звернення до органів центральної влади, нічим іншим як передвиборчою політикою назвати не можна. Адже сама заява депутатів облради не має жодної сили, крім «рекламної озвучки». Відтак, це питання виключно гонитви за електоральними дивідендами. Експерти звертають увагу, чим ближче до виборів, тим активніше виникатимуть несподівані тандеми. А все заради того, щоб уже вкотре розхитати ситуацію як у країні, так і в області.

Минулий тиждень, про що вже повідомлялося, розпочався з позачергової сесії обласної ради, яку спеціально скликали на вимогу військових пенсіонерів і пенсіонерів силових структур. Хоча саму ідею невідкладно зібрати депутатів колишнім силовикам під час акції протесту 7 лютого подав заступник голови облради, «свободівець» Ігор Степура. Тоді він ще не знав, яку заяву озвучить перша особа його партії того ж дня увечері, і, напевно, спокійно розраховував учергове попіаритися й нагадати про себе. Однак голова «Свободи» Олег Тягнибок несподівано в ефірі каналу ZIK зробив скандальну заяву, що військових пенсіонерів узагалі варто позбавити матеріа­льних дотацій і пільг! Чим зірвав плани своєму місцевому функціонеру скористатися шумовим ефектом від пенсійного забезпечення військових. Як наслідок, за свідченням ряду депутатів облради, під час сесії Ігор Степура понуро сидів, мовчав і на диво тихо поводився у залі…

А поки в Кіровограді заступник голови облради обіцяв учасникам акції протесту підтримку, сам керівник органу самоврядування і водночас лідер регіонального осередку «Батьківщини» Олександр Чорноіваненко знаходився у столиці – на прийомі у своєї однопартійки, голови парламентського комітету з питань соціальної політики Людмили Денисової. Зустріч, згідно з офіційними джерелами, відбулася з приводу пенсійного забезпечення колишніх військових і правоохоронців. Проте серйозних результатів від неї навряд чи слід чекати, адже голова облради лише поцікавився, на якій стадії перебуває вирішення проблеми…

Тим часом в уряді наголосили, питання перерахунку пенсій військовим і силовикам опрацьовується на рівні Ради національної безпеки й оборони.

Звичайно, невипадковою видається така одночасна активізація Ігоря Степури й Олександра Чорноіваненка з одного й того ж питання і з однією й тією ж метою – зібрати сесію обласної ради для нагадування про свою участь у житті військових пенсіо­нерів. Дещо сплутав їм карти Олег Тягнибок, але лінія політичних союзів на Кіровоградщині вже намітилася чітка.

Та й взаємовигідна співпраця «Свободи» і «Батьківщини» на політичному поприщі в регіоні відбувається не вперше і, вочевидь, не востаннє. Чим ближче до виборів, тим частіше виникатимуть подібні нехарактерні партійні тандеми.

Політичний експерт, кандидат політичних наук Руслан Стадніченко підкреслює, нині, аби загострити політичну ситуацію в країні та області зокрема, об’єднуватимуть свої зусилля навіть ті, хто ще вчора по телевізору був непримиренним опонентом.

– Маємо приклад в Олександрії, де «Батьківщина» давно працює в одній упряжці з «Опозиційним блоком». У районах достатньо прикладів очевидних «загравань» окремих політичних сил зі своїми опонентами. Спостерігаємо все частіше «романтичні взаємини» між «Свободою» і «Батьківщиною», – коментує він.

Однак Руслан Стадніченко наголошує, коли мова йде про об’єднання політичних зусиль заради вирішення серйозних питань громади – це одне, а от коли партії формують союзи аби збурювати людей, переслідуючи електоральні дивіденди, – це зовсім інше.

– Чим ближче до виборів, тим більше виникатиме нетипових політичних конфігурацій. Партійні функціонери зароблятимуть бали, наприклад, на акціях протесту, долучаючись до них або ж намагаючись їх ініціювати, – вважає політичний експерт і нагадує, результати нещодавнього соціологічного дослідження на Кіровоградщині продемонстрували небажання громадян підтримувати радикальні протестні виступи, особливо у формі третього Майдану. – Громадяни розуміють, ­існує ряд першочергових проб­лем як у державі, так і в області, які необхідно вирішувати. Водночас наші жителі вже зараз бачать зацікавленість багатьох політиків у саморекламі та боротьбі лише за їхні голоси. Людям не пропонують реального плану змін, натомість наростає популізм і пропаганда власних політичних проектів. Але ж найперше, чого сьогодні вимагають виборці, так це здійснення конкретних справ, які практично вплинуть на зростання рівня життя населення.

Як бачимо, «Свобода» і «Батьківщина» уже продемонстрували, що повним ходом готуються до виборів, а відтак найближчим часом робота обласної ради буде часто пов’язана з позачерговими шумовими сплесками, а не конкретними робочими рішеннями.

На жаль, місцеві політики дуже буквально копіюють столичних партійних начальників і все менше зважають на інтереси жителів області. Такий гібридний союз між учорашніми опонентами ще невідомо до чого призведе. Зрештою, як показало виразно-мовчазне сидіння Ігоря Степури під час сесії, сказати щось по ділу опозиційним місцевим політикам все важче і важче, не дивлячись на різноманітні об’єднання і поєднання їх між собою у різних комбінаціях.

фото: архів «КП»
e-max.it: your social media marketing partner