У Бобринецькому районі археологи розкопали унікальний скіфський курган (ФОТО)

, Олена Сідорова

9632Неподалік села Червона Долина Бобринецького району розпочалися розкопки кургану ямної культури, повідомляють у райдержадміністрації.

Керує групою дослідників археолог Сергій Скорий.

За його словами, Кіровоградщина багата на унікальні знахідки та поховання, датовані 2-3 тисячоліттям до нашої ери.

На відрізку ділянки, який зацікавив археологів, знаходиться декілька курганів. На одному із них була розкопана стела, біля якої знайдено людські рештки. Що цікаво, стела була частково завалена. Останнє, на думку Скорого, пояснюється тим, що нові кочові племена руйнували, а в даному випадку завалювали спорудження своїх попередників.

Однак дослідників все ж більше привабив сусідній курган. Саме біля ньому проходять основні роботи археологів і вже розпочато розкопки вхідної ями до погребіння.

При цьому Сергій Скорий не знає, скільки конкретно поховань знаходиться в районі розкопок, адже тут виявлені ознаки декількох археологічних культур із різних історичних періодів. Свідченням цього слугують знайдені дрібні уламки давньогрецького посуду, наконечника спису та приналежності кінського приладдя, що виявлені у ході розкопок кургану. Все це було притаманно різним кочовим племенам, які осідали на сучасній території цього краю, однак в більшій мірі саме скіфам. Останнє дає підгрунтя для ствердження, що археологи знайшли саме скіфську могилу або певні катакомби, пов’язані із даними племенами.

Наразі розкопки продовжуються.

 

9629

9630

9631

9633

e-max.it: your social media marketing partner