А вам виплачують 3200? Управлінню Держпраці додалося перевірок після підвищення мінімалки

,

7726З початку року кількість скарг працівників на порушення з виплатою зарплати до обласного управління Держпраці зросла майже удвічі. Там кажуть, відтак додалося роботи – окрім планових перевірок, тепер ще й позапланові, за скаргами громадян. Які порушення найпоширеніші та яка відповідальність за це передбачена чинним законодавством, «КП» запитала у фахівця обласного управління Держпраці Ганни Масловської.

– Перевірки підприємств на предмет виплати заробітної плати та офіційного працевлаштування здійснюємо постійно, за планом. Однак із початку року до планових додалися ще й позапланові інспекції, бо значно зросла кількість скарг працівників на неправильну, на їхню думку, виплату підвищеної мінімальної зарплати. Якщо раніше за місяць до нас надходило в середньому сотня скарг, то в січні цього року їх стало у півтора рази більше, а в лютому ми вже отримали маже 250 звернень, – повідомила Масловська. – Люди скаржаться, бо думають, що до 3200 – це лише мінімальна зарплата і до неї належать ще різні надбавки і премії. Вони не розуміють, що в цю суму вже входять усі доплати і більше їхній роботодавець їм не платитиме.

З огляду на таке нерозуміння, спеціалісти управління Держпраці мусять нині активно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу.

Водночас вони нагадують, що за порушення трудового законодавства передбачена адміністративна відповідальність.

– Згідно з чинними законами про працю, за невиплату зарплати у повному обсязі (виплату менше 3200 гривень) на роботодавця накладається штраф – десять мінімальних зарплат за порушення прав одного працівника, тобто мінімум 32 тисячі гривень. Однак за результатами перевірок у цьому році ще жодного порушника до відповідальності не притягнуто, – підсумувала Ганна Масловська.
e-max.it: your social media marketing partner