Жителі обласного центру просять повернути історичну назву міста – Єлисаветград та прийняти закон про референдум

, КП

7075Близько півтисячі людей прийшли у будинок культури «Радій» на громадські збори, щоб обговорити шляхи повернення історичної назви місту – Єлисавтград вчора, 12 грудня. Під час зборів жителі обласного центру ухвалили звернення до Порошенка та Райковича, щоб повернути історичну назву міста та прийняти закон про місцеві референдуми.

– Зібрались люди, яким не байдуже, в якому місті ми будемо жити. Понад 200 років місто називалося Єлисаветград. Так вийшло, що після цього імені, воно мало декілька, можна так сказати, кличок – Зінов’євськ, Кірово, Кіровоград. Шляхом махінацій Верховна рада нав’язала нам нову назву – Кропивницький. Ми нічого не маємо проти цього діяча, це теж наша історія. Ми маємо і театр названий на його честь – театр іменні Кропивницького, і вулицю Кропивницького. Але для міста Кропивницький – не дуже вдала назва, – каже співорганізатор громадських зборів почесний, громадянин Кіровограда, голова правління Кіровоградського обласного відділення Українського союзу промисловців Євген Бахмач.

Він зауважує, що багато людей навіть не знають хто такий Кропивницький.

– Люди роблять висновок, що назва від слова кропива, що ми з вами – кропивчани. А кропива це бур’ян, а ми з вами – бур’янці. Але ми ж не бур’янці, ми люди, які поважають себе, ми хочемо, щоб нашу думку поважали. Ми приймемо будь-яку назву для нашого міста, але це має бути та назва, яку підтримує більшість. А завдяки народному депутату Олександру Горбунову та його однопартійцю Андрію Парубію з «Народного фронту» маємо таку назву. Вони показали, що не поважають нас, що ми житимемо так, як вони скажуть, – каже Бахмач

– Ми не закликаємо до мітингів, протестів. Є інші шляхи – суди, які зараз тривають, а також прийняття закону про місцевий референдум. Зокрема ми підготували до Президента України, депутатів Верховної ради, міського голови Андрія Райковича, депутатів міськради та облради, у якому просимо внести на розгляд Верховної Ради закон про референдум, щоб громада могла самостійно визначити назву міста та визначити 2017 рік – роком Фортеці Святої Єлисавети, – сказав Євген Бахмач.

 

e-max.it: your social media marketing partner