Людей, які отруїлися на поминальному обіді в Голованівському районі, виписали
У Голованівському районі людей, які отруїлися під час поминального обіду в кафе ПП Святенко О.В в селі Перегонівка, виписали з лікарні, повідомила головний спеціаліст Держпродспоживслужби області Галина Сабадаш.
– Вчора отримали дані обстеження лабораторного центру. У трьох з восьми підтверджено діагноз «харчова стафілококова інтоксикація» з легким перебігом, у п'яти – «харчова токсикоінфекція», спричинена невстановленим збудником, також із легким перебігом. Але на сьогодні всі вісім осіб виписані. Крім цього, обстежили п’ятьох працівників кафе. У трьох осіб виявили збудник стафілококу. Також взяли для перевірки вісім зразків страв, у трьох виявили той самий збудник, – розповіла Галина Сабадаш.
Наразі робота кафе призупинена.
За словами Сабадаш, карантинні заходи необхідно продовжити.
– Можливі кілька способів зараження – харчовий шлях, тому що у стравах був знайдений збудник або контактно-побутовий, оскільки і співробітники заражені. Щоб унеможливити розвиток зараження, необхідно продовжити карантин. Особи, які контактували із джерелами збудника інфекції, перебувають під медичним наглядом, – сказала Галина Сабадаш.
Як уже повідомляла «КП», у селі Перегонівка Голованівського району зареєстрували спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію серед учасників поминального обіду.
У ході епідрозслідування, проведеного фахівцями Держпродспоживслужби, встановили, що виникненню спалаху сприяли відсутність у закладі громадського харчування умов для приготування страв – повний набір приміщень для функціонування кафе та безпечного обслуговування відвідувачів; документи, які підтверджують безпечність та якість харчових продуктів; умови для зберігання харчових продуктів; дезінфекційні засоби, тощо.
Із п’яти працівників кафе у чотирьох були відсутні медичні книжки та інформація про проходження профілактичного медичного огляду.
Нагадаємо, це вже другий випадок отруєння людей на поминальному обіді. Раніше спалах реєстрували у Благовіщенському.