Депутати облради можуть визнати руйнівну силу урядової реформи медицини

,

4990Депутатам Кіровоградської облради пропонується підтримати звернення до Кабміну та МОЗу з приводу двох документів, які змушують медзаклади сліпо скорочувати кількість ліжкомісць. Відповідний проект рішення вже опублікований на сайті органу самоврядування.

У ньому зазначається, що виконання урядової постанови і наказу МОЗ може призвести до соціального вибуху.

«Ми, депутати Кіровоградської обласної ради, висловлюємо глибоке занепокоєння ситуацією, що може призвести до небажаного соціального вибуху серед населення України, зокрема Кіровоградської області, у зв’язку з набранням чинності наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Методики щодо забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення» від 01.02.2016 року № 51, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2016 року № 269/28399.

Наказ видано на виконання пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення» від 25.11.2015 року № 1024.

Вважаємо, що постанова Кабінету Міністрів України та відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я України не спонукають до дієвих кроків зі справжнього реформування галузі охорони здоров’я, а є важелями ручного керування, оскільки не змінюють по суті модель системи охорони здоров’я, яка існує в Україні», – йдеться у документі.

Ум проекті рішення також зазначається, що згадані постанова і наказ є далекими від реального життя.

«(…) вимагають механічного скорочення ліжок із 80 до 60 на 10 тис. населення без жодного обґрунтування та відповідних розрахунків, оскільки не враховують специфіку потреби в ліжках для міського і сільського населення, географічного розташування, відстаней до лікувальних закладів, щільність населення, транспортне сполучення тощо», – наголошується у зверненні.

З огляду на це, депутатам пропонується проголосувати за заклик скасувати і згадану постанову, і наказ.

 

Як уже повідомляла «КП», на Кіровоградщині, а також загалом по Україні, немає необхідних препаратів для вакцинації немовлят.

e-max.it: your social media marketing partner