Поради експертів: Як правильно купувати продукти до новорічного застілля?
Фахівці Держсанепідслужби області пояснили, як правильно закупити продукти до новорічних і різдвяних свят, аби не зіпсувати їх.
Зокрема, спеціалісти закликають у жодному разі не купувати продукти з рук і в невстановлених місцях. Також, кажуть, краще утриматися від купівлі харчів у великих обсягах, особливо тих, що швидко псуються і з малими термінами реалізації.
– Перевіряйте цілісність упаковки, маркування на ній, читайте склад продукту та його умови зберігання. Компоненти, вказані першими в складі продукту, становлять у ньому найбільшу частину. Чим далі компонент від початку списку, тим менше його в продукті. Не забувайте перевіряти терміни споживання. Особливу увагу звертайте на розфасовану самими супермаркетами продукцію. Вона обов’язково повинна мати кінцевий термін реалізації, а не тільки дату фасування, – наголошують експерти.
У Держсанепідслужбі також рекомендують перед покупкою добре оглянути продукт, понюхати його і помацати. Забруднені та пошкоджені краще не купувати.
– Вимагайте у продавця супровідний документ, що підтверджує безпечність і якість продукту (це документ від виробника – наразі його форма та назва не визначені), протоколи лабораторних досліджень, висновки (сертифікати) контролюючих служб. Так ви себе зможете убезпечити. А от відстояти свої інтереси і за необхідності повернути гроші за неякісний товар зможете, якщо зберігатимете магазинні чеки протягом 14 днів, особливо під час святкових закупок, – радять спеціалісти і нагадують про необхідність завжди перевіряти чек перед тим, як піти з магазину – така звичка не дасть продавцеві вас обманути.
Зокрема, спеціалісти закликають у жодному разі не купувати продукти з рук і в невстановлених місцях. Також, кажуть, краще утриматися від купівлі харчів у великих обсягах, особливо тих, що швидко псуються і з малими термінами реалізації.
– Перевіряйте цілісність упаковки, маркування на ній, читайте склад продукту та його умови зберігання. Компоненти, вказані першими в складі продукту, становлять у ньому найбільшу частину. Чим далі компонент від початку списку, тим менше його в продукті. Не забувайте перевіряти терміни споживання. Особливу увагу звертайте на розфасовану самими супермаркетами продукцію. Вона обов’язково повинна мати кінцевий термін реалізації, а не тільки дату фасування, – наголошують експерти.
У Держсанепідслужбі також рекомендують перед покупкою добре оглянути продукт, понюхати його і помацати. Забруднені та пошкоджені краще не купувати.
– Вимагайте у продавця супровідний документ, що підтверджує безпечність і якість продукту (це документ від виробника – наразі його форма та назва не визначені), протоколи лабораторних досліджень, висновки (сертифікати) контролюючих служб. Так ви себе зможете убезпечити. А от відстояти свої інтереси і за необхідності повернути гроші за неякісний товар зможете, якщо зберігатимете магазинні чеки протягом 14 днів, особливо під час святкових закупок, – радять спеціалісти і нагадують про необхідність завжди перевіряти чек перед тим, як піти з магазину – така звичка не дасть продавцеві вас обманути.