Яриніч про Інгульськ: Так ганьбити центр України ще ніхто не намагався

,

Народний депутат Костянтин Яриніч на своїй сторінці у Facebook заявив, що жителям міста потрібно згуртуватися, щоб Верховна рада не перейменувала Кіровоград на Інгульськ.

«Щоб зняти всі інсинуації з приводу рішення комітету ВР, надаю повний його текст. Впевнений, що Інгульська НЕ БУДЕ!!!!!! Для цього треба всім згуртуватись: жителям міста, депутатам різних рівнів, керівництву міста та області й надати місту гідне ім'я, а не нав’язане інститутом пам'яті прізвисько! Так ганьбити центр України ще ніхто не намагався....», – написав Яриніч і опублікував інформацію Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

«(…) на засіданні 23 грудня 2015 року було розглянуто пропозицію Кіровоградської міської ради щодо перейменування міста Кіровоград у зв’язку з необхідністю приведення назви міста у відповідність із вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Звертаємо Вашу увагу, що на засіданні Комітету були обговорені усі 7 пропозицій щодо перейменування міста Кіровоград: на Єлисаветград, Інгульськ, Златопіль, Кропивницький, Благомир, Ексампей, Козацький, – які були запропоновані під час громадських слухань 27 серпня 2015 року та громадського опитування 25 жовтня 2015 року.

Українським інститутом національної пам’яті на засіданні Комітету було презентовано свої рекомендації щодо перейменування населених пунктів у зв’язку з необхідністю приведення їх назв у відповідність із вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Зокрема, фахівці Інституту запропонували Комітету перейменувати місто Кіровоград на місто Інгульськ, оскільки, зазначена назва походить від назви річки, яка має виток на Кіровоградщині та протікає через місто Кіровоград, а також перегукується з назвою Інгульської паланки – адміністративної одиниці Війська Запорозького Низового.

Розглянувши протокол територіальної міської комісії з громадського опитування про підсумки голосування під час опитування жителів міста Кіровоград щодо перейменування міста та рекомендації Українського інституту національної пам’яті, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України перейменувати місто Кіровоград на місто Інгульськ.

Комітет планує у січні 2016 року подати на розгляд Парламенту проект Постанови про перейменування міста Кіровоград на місто Інгульськ. Просимо висловити позицію Кіровоградської міської ради з даного питання», – йдеться у ній.
e-max.it: your social media marketing partner