СЕС вчить правильно купувати продукти до новорічного застілля
Фахівці Держсанепідслужби в області розповідають жителям міста й області, як правильно закупити продукти до новорічних і різдвяних свят, щоб не зіпсувати свята неякісним товаром.
Отож, фахівці застерігають:
– ні в якому разі не купуйте продукти з рук невідомих осіб у невстановлених місцях;
– не купуйте продукти у великих обсягах, особливо ті, що швидко псуються, з малими термінами реалізації;
– перевіряйте цілісність упаковки, маркування на ній, читайте склад продукту, його умови зберігання. Компоненти, вказані першими в складі продукту, становлять у ньому найбільшу частину. Чим далі компонент від початку списку, тим менше його в продукті;
– перевіряйте дати виготовлення та строки споживання. Розфасована продукція в супермаркетах обов’язково повинна мати кінцевий термін споживання/реалізації, а не тільки дату фасування;
– продукт треба оглянути, понюхати, помацати;
– купуйте продукти по сезону, вони найкорисніші;
– при покупці імпортних продуктів зверніть увагу на наявність інформації українською чи російською мовами;
– не купуйте забруднену, пошкоджену продукцію;
– якщо виник бодай найменший сумнів щодо якості продукту, краще його не купувати;
– вимагайте у продавця супровідний документ, що підтверджує безпечність і якість продукту (це документ від виробника – наразі його форма та назва не визначені), протоколи лабораторних досліджень, висновки (сертифікати) контролюючих служб);
– зберігайте магазинні чеки протягом 14 днів, особливо під час святкових закупок. Його наявність у разі придбання неякісного продукту допоможе відстояти ваші інтереси і повернути гроші. Завжди перевіряйте чек перед тим, як піти з магазину.
Отож, фахівці застерігають:
– ні в якому разі не купуйте продукти з рук невідомих осіб у невстановлених місцях;
– не купуйте продукти у великих обсягах, особливо ті, що швидко псуються, з малими термінами реалізації;
– перевіряйте цілісність упаковки, маркування на ній, читайте склад продукту, його умови зберігання. Компоненти, вказані першими в складі продукту, становлять у ньому найбільшу частину. Чим далі компонент від початку списку, тим менше його в продукті;
– перевіряйте дати виготовлення та строки споживання. Розфасована продукція в супермаркетах обов’язково повинна мати кінцевий термін споживання/реалізації, а не тільки дату фасування;
– продукт треба оглянути, понюхати, помацати;
– купуйте продукти по сезону, вони найкорисніші;
– при покупці імпортних продуктів зверніть увагу на наявність інформації українською чи російською мовами;
– не купуйте забруднену, пошкоджену продукцію;
– якщо виник бодай найменший сумнів щодо якості продукту, краще його не купувати;
– вимагайте у продавця супровідний документ, що підтверджує безпечність і якість продукту (це документ від виробника – наразі його форма та назва не визначені), протоколи лабораторних досліджень, висновки (сертифікати) контролюючих служб);
– зберігайте магазинні чеки протягом 14 днів, особливо під час святкових закупок. Його наявність у разі придбання неякісного продукту допоможе відстояти ваші інтереси і повернути гроші. Завжди перевіряйте чек перед тим, як піти з магазину.