У Кіровограді презентували перший посібник з психологічної підготовки бійців

, Олена Сідорова

2597Кіровоградські лікарі та психологи розробили унікальну методику допомоги бійцям – посібник «Тренінги для психологічної підготовки та адаптації військових до бойових дій». Перед презентацією книги фахівці провели більше ста годин апробації програми на базі третього окремого полку спецпризначення та у зоні бойових дій. Усього надруковано 150 примірників, які перш за все передадуть заступникам командирів частин та штатним психологам.

Автори видання – інструктор-психолог Центру медико-психологічної реабілітації «КОМ-ПАС» Андрій Фоменко, практикуючий психолог та керівник цього Центру Ганна Колєва, головний лікар обласного госпіталю для ветеранів війни, медичний психолог Генадій Сябренко – кажуть, що цей посібник і проведені тренінги неабияк допомагають бійцям подолати стреси, страх, паніку, агресію, взяти себе в руки, допомогти товаришу або пережити травму.

Психологи наголошують, що співавторами можна сміливо назвати усіх бійців, з якими вони проводили бесіди і на передовій, і у військових розташуваннях. Також видання містить рекомендації вже загиблих офіцерів.

– Бійці ділилися з нами своїм досвідом подолання проблем, зверталися по допомогу. Вони, як ніхто, знають, з чим важко боротися на передовій в екстремальних умовах. І ця книга – це результат роботи не лише в третьому полку, а й у 28, 57, 17 бригадах. Долучалися і такі підрозділи, які не можна називати. Ця книга – це шаблон. У ній зібрані відпрацьовані прийоми, які використовуються вже більше півроку. Але вони постійно обростають новими пропозиціями та методиками, – розповів Андрій Фоменко.

Книга містить шість тренінгів. Описана програма сприятиме швидшому налагодженню контакту між військовими і психологами, формуванню колективу. Окрім того, після проходження тренінгів бійці зможуть самостійно надавати психологічну допомогу своїм побратимам.

– Коли розпочалися військові події на сході і коли з’явилися перші бійці у госпіталях, ми почали помічати, що йде їхня фізична реабілітація хлопців, але не психологічна. Тоді й виникла потреба надавати саме таку допомогу. Пізніше ми зрозуміли, що психологічну підтримку треба надавати не лише після поранення, а й перед тим, як люди відправляються на війну, – зазначив Геннадій Сябренко.

Наступний посібник, котрий міститиме більш специфічну програму, буде описуватиме психологічні проблеми бійців спецпризначення.

– Система, яку ми склали, не відривається від бойових реалій. До того ж, вона адаптована до програм Міноборони, – наголосила Ганна Колєва.

 

2598

e-max.it: your social media marketing partner