З нового року ціни на ліки підскочать на 15-20%

, Олена Сідорова

Міністерство фінансів планує підвищити ставку податку на додану вартість на ліки з 7 до 20%, що призведе до подорожчання медикаментів на 15­20%, повідомив виконавчий директор Асоціації міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine Володимир Ігнатов.

– Як сказав один із представників української фарміндустрії на недавній конференції, нашому уряду заважає саме населення для проведення реформи і покращення життя в країні. Середня ставка податку в Європі на рецептурні препарати менше 7%. У нас зараз вже 7%, і це, напевно, межа у всіх цивілізованих країнах. У Франції цей податок становить 2,6%, – уточнив Ігнатов.

Він зазначив, що 90% вартості всіх препаратів на ринку оплачують пацієнти.

– У той час, як у Європі від 40% до 80% сплачує держава і страхові фонди. Тобто, існує так звана система реімбурсації. Такого собі механізму субвенцій. Не підвищувати ПДВ – це перший крок, абсолютно зрозумілий. Ще півтора року чи два роки тому у нас ПДВ не було насправді, і ніхто не брався підвищувати ціни на ліки таким шляхом. За півтора року ми отримали з вами 7% ПДВ на ліки і ще 5% імпортного мита. Дуже сподіваємося, що вони будуть скасовані з 1 січня, – сказав виконавчий директор Асоціації міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine.

e-max.it: your social media marketing partner