СЕС дає поради, як уберегтися від поширення африканської чуми свиней
У зв’язку із загрозою поширення епідемії африканської чуми Держсанепідслужба області дає поради, як уберегтися від хвороби. Фахівці наголошують, що людина не хворіє на це захворювання, але може стати переносником збудника інфекції.
Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби, що забруднені випорожненнями хворих тварин.
Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії, від яких можуть заразитися здорові свині.
Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів, зоофільні мухи, воші), які контактували з хворими свинями та трупами тварин.
Захворювання дуже швидко передається від хворих до здорових свиней. Смертність становить 98-100%. Лікування та специфічної вакцинопрофілактики немає.
Держсанепідслужба області рекомендує:
– не купувати харчові продукти на стихійних ринках;
– не використовувати харчові відходи із закладів ресторанного господарства, торгівлі і закладів відпочинку для годівлі домашніх тварин;
– сире м’ясо та м’ясні вироби піддавати термічній обробці;
– дотримуватись правил особистої гігієни, особливо після прогулянки на вулиці;
– своєчасно вакцинувати домашніх тварин;
– обмежити контакт дітей зі свійськими тваринами та чужими домашніми;
– домашніх тварин своєчасно мити, проводити їм регулярну обробку для знищення бліх, кліщів;
– своєчасно мити власний транспорт;
– знищувати дрібних гризунів;
– виключити можливість проникнення на території домогосподарств диких і чужих домашніх тварин і птахів (кабанів, собак, котів, ворон), які можуть бути переносниками захворювання.
Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби, що забруднені випорожненнями хворих тварин.
Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії, від яких можуть заразитися здорові свині.
Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів, зоофільні мухи, воші), які контактували з хворими свинями та трупами тварин.
Захворювання дуже швидко передається від хворих до здорових свиней. Смертність становить 98-100%. Лікування та специфічної вакцинопрофілактики немає.
Держсанепідслужба області рекомендує:
– не купувати харчові продукти на стихійних ринках;
– не використовувати харчові відходи із закладів ресторанного господарства, торгівлі і закладів відпочинку для годівлі домашніх тварин;
– сире м’ясо та м’ясні вироби піддавати термічній обробці;
– дотримуватись правил особистої гігієни, особливо після прогулянки на вулиці;
– своєчасно вакцинувати домашніх тварин;
– обмежити контакт дітей зі свійськими тваринами та чужими домашніми;
– домашніх тварин своєчасно мити, проводити їм регулярну обробку для знищення бліх, кліщів;
– своєчасно мити власний транспорт;
– знищувати дрібних гризунів;
– виключити можливість проникнення на території домогосподарств диких і чужих домашніх тварин і птахів (кабанів, собак, котів, ворон), які можуть бути переносниками захворювання.