У Кіровограді зник із продажу життєво необхідний препарат для онкохворих

,

У Кіровограді зник із продажу життєво необхідний препарат для онкохворих «Цисплатин», повідомив на своїй сторінці  в Facebook лікар-онколог обласного онкологічного диспансеру Андрій Гардашніков.

- «Цисплатин» - хіміотерапевтичний препарат. Основа схем хіміотерапії для лікування раку легенів, раку яєчників, застосовується у схемах лікування раку яєчка, раку шийки матки, раку молочної залози, входить в схему хіміотерапії ІІ лінії для лікування лімфоми Ходжкіна (лімфогранулематозу). Наскільки довго не буде у лікарів можливості призначати, застосовувати цей препарат - невідомо. Кажуть, що і він став жертвою перереєстрації. Скільки людей буде позбавлено шансу вижити, продовжити життя, а інколи й одужати – навряд чи хтось буде рахувати, - повідомив Андрій Гардашніков.

За словами лікаря, попередній препарат, який зникав, «Блеоміцин», так і не з'явився у вільному продажі.  Де його знаходить частина хворих - якась таємниця, однак, констатує,  тепер ліки  далеко не кожному  по кишені.

- На один курс хіміотерапії людина витрачає від кількох тисяч до кількох десятків тисяч гривень. А тепер ще й неможливо придбати препарати, навіть, якщо знайшов гроші та згоден вже їх витрачати, - додає онколог.

Ситуацію прокоментувала перший заступник міністра охорони здоров’я Олександра Павленко, однак шукати правди направила до виробників препарату.

-  Я уточнила в Державному експертному центрі - на даний момент зареєстровано 5 різновидів цього препарату, жоден з них не вимагає перереєстрації (терміни існуючої до 2018-2020 років навіть). Тому це вже питання до виробників і реалізаторів, чому зникли з продажу ці препарати, - зазначила Олександра Павленко.
e-max.it: your social media marketing partner