Провідні вчені аргументували, чому Єлисаветград є українською назвою

,

Більше десяти вчених обласного центру представили наукове дослідження, яке розкриває історичні та топонімічні аспекти назви Єлисаветград і підтверджує її українське походження, йдеться у резолюції, яке є в розпорядженні «КП».

Із викладених наукових аргументів слідує, що назва Єлисаветград виникла природнім шляхом безпосередньо від назви фортеці Святої Єлисавети. Жодного указу чи іншого правового документу про найменування міста не знайдено, констатують вчені.

У 18 столітті слова град і кріпость (фортеця) були синонімами, тому й назва склалася природно і не мала у свій час ніякого політичного забарвлення, пояснюють науковці.

Додають, українська інтелігенція міста наприкінці 19 – у першій половині 20-х років 20 століття іменувала місто Єлисавет, що, власне, підтверджується численними історичними документами.

«Крім того, повернення нашому місту історичної назви Єлисаветград – це дотримання Закону України «Про географічні назви» від 31 травня 2005 року (зі змінами та доповненнями від 03.07.2012, 16.10.2012, 09.04.2015), що декларує принцип історизму при перейменуванні (найменуванні) населених пунктів», - пояснюють у резолюції вчені.
e-max.it: your social media marketing partner