Наукова спільнота Кіровоградщини підписала резолюцію за Єлисаветград

,

Обласний центр має називатися Єлисаветград, переконані авторитетні кіровоградські науковці. Таку думку вони виклали у резолюції.

Серед підписантів – доктор історичних наук Василь Орлик, кандидати історичних наук Олександр Чорний та Микола Тупчієнко, кандидат біологічних наук (в.о. зав. кафедри географії та геоекології КДПУ), старший науковий співробітник відділу історії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Костянтин Шляховий, заслужений вчитель України Віктор Громовий, історик Кіровоградської та Новомиргородської єпархії Олександр Мануйлов.

– Наше місто виникло за типовою для Європи формулою «Фортеці – попередники міст». Фортеця Святої Єлисавети у середині-другій половині 18 століття стала містоутворюючим елементом. Назва Єлисаветград виникла природнім шляхом безпосередньо від назви фортеці. Жодного указу чи іншого правового документу про найменування міста не знайдено. У 18 столітті слова град і кріпость (фортеця) були синонімами, тому й назва склалася природно і не мала у свій час ніякого політичного забарвлення, – констатують науковці.

За висновком вчених, відродження первинної назви міста об’єднує більшість жителів обласного центру – як корінних, так і тих, хто вважає себе містянином.
e-max.it: your social media marketing partner