Експерти порахували, що за рік борщ подорожчав учетверо!

,

2369За їхніми спостереженнями, найбільше подорожчала капуста – порівняно з жовтнем минулого року, ціни на білокачанну зараз у 6,1 раза вищі. Однак експерти кажуть, що масовий збір урожаю капусти лише починається, тож ціни ще можуть впасти.

Майже вчетверо подорожчала морква, у 3,5 раза – ріпчаста цибуля, у 2,7 раза – червоний буряк.

Картопля подорожчала «всього» на 58,8% порівняно з торішніми цінами у цей же період. Однак надалі ціни на картоплю зростатимуть.

У цілому, кажуть експерти, урожай цього року по всіх групах овочів не радує, бо фермерам бракувало коштів на якісне насіння та засоби захисту рослин. Чимало агропідприємств скоротили посівні площі лише тому, що навесні їм не вистачало коштів на пально-мастильні матеріали та насіння. Через це у вересні вартість плодоовочевої продукції зросла в середньому на 19%. Причому дорожчали не лише тепличні овочі, а й традиційні, які ростуть на відкритому ґрунті.

Фахівці пояснюють, що таке здоржчання взагалі нетипове для вересня і припускають, що стрибки цін можуть означати або реальний дефіцит на продуктовому ринку, який переросте у суттєве зростання цін у зимово-весняний період, або штучно роздуту паніку.
e-max.it: your social media marketing partner