СЕС дає поради, як не стати жертвою спеки

,

Держсанепідслужба в області дає рекомендації щодо того, як легше перенести високу температуру повітря. Наголошують: особливо уважними потрібно бути батькам та людям із серцево-судинними захворюваннями.

Щоб мінімізувати негативний вплив спекотних погодних умов, необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

– на відкритому повітрі знаходитись у головному уборі та сонцезахисних окулярах;

– по можливості не знаходитись під прямим сонячним промінням у період з 11:00 до 16:00 та декілька разів на день приймати прохолодний чи теплий душ;

– пити більше рідини – несолодкі соки, чаї, прохолодну воду, бажано з вмістом мікроелементів та мінеральних солей;

– не вживати важку їжу, натомість віддати перевагу свіжим овочам і фруктам, легким холодним закускам;

– у приміщеннях застосовувати сонцезахисні пристрої на вікнах, системи вентиляції та кондиціонування, в тому числі побутові вентилятори та кондиціонери;

– носити одяг світлих кольорів з натуральних тканин;

– вдень закривати вікна приміщень, а відкривати вранці і ввечері, влаштовуючи протяг;

– по можливості вдень вести малорухливий спосіб життя, залишаючи справи на вечір або ранок;

– спати на постільній білизні з натуральних тканин, тримаючи неподалік себе пляшку з водою на випадок, якщо вночі захочеться пити.

Якщо ж таки не вдалося обійти сонце, то першими ознаками перегріву організму, теплового або сонячного удару є підвищене серцебиття, блідість, запаморочення, непритомність.

У такому разі людину треба перенести у затінок, ноги трохи підняти, дати холодне пиття, на голову покласти вологу серветку. Зазвичай таких заходів достатньо, щоб постраждалому стало краще.

Проте якщо людина дезорієнтована, не приходить до тями протягом кількох хвилин (особливо це стосується людей старшого віку), необхідно негайно звернутися по медичну допомогу. 
e-max.it: your social media marketing partner