Найкрупніші підприємства Кіровоградщини можуть зупинитися

,

2070Підприємствам області держава не відшкодовує ПДВ, через що роботодавці вимушені скорочувати виробництво та не можуть виплачувати працівникам зарплату. Про це заявив очільник обласного об’єднання організацій роботодавців Павло Штутман.

На сьогоднішній день по області на відшкодування з бюджету заявлено 583,8 мільйона гривень ПДВ, у той час, як виплачено лише 487,6 мільйона. Така ситуація, за словами головних роботодавців регіону, є катастрофічною і стає загрозою для роботи підприємств, що в свою чергу може призвести до масштабного скорочення працівників.

Зокрема, у результаті існуючої заборгованості підприємства ПАТ «Червона зірка» та виробничі компанії групи «Гідросила» наразі вимушені зменшувати обсяги виробництва і відправляти працівників у не­оплачувані відпустки. Якщо ситуація не зміниться, попереджають роботодавці, – звільнення працівників не уникнути і, як наслідок, зупинки виробництва.

– Нам повинні автоматично відшкодовувати ПДВ, оскільки підприємство працює прозоро, сплачує усі податки. Позбавляти нас цього права немає жодних підстав, – говорить гендиректор «Червоної зірки» Сергій Калапа. – Ми домоглися затребуваності нашої продукції на ринку, є великий попит, ми готові розвиватися, але сьогодні через заборгованість із відшкодування ПДВ ми не в змозі виплачувати людям зарплату, кредитів уже не дають, а ті, що є, ми брали під 25%! Скажіть, як за таких умов може існувати бізнес? Якщо ситуація не зміниться, доведеться зупиняти завод, а я з досвіду знаю, як потім складно його знову запускати. У які дзвони нам бити, щоб нас почули? Ми не знаємо, що говорити працівникам. У всіх є сім’ї, яким треба сплачувати за житло, купувати продукти. А грошей на виплату зарплат немає.

За словами очільника обласного об’єднання організацій роботодавців Павла Штутмана, порівнюючи ситуацію з відшкодуванням ПДВ в інших областях, на Кіровоградщині вона – найкритичніша.

– На сьогоднішній день наш регіон опинився у найгірших умовах. Підприємствам незаконно відмовляють у відшкодуванні ПДВ, – констатує Штутман.

У свою чергу керівництво обласної фіскальної служби розводить руками і, запевняє, вплинути на ситуацію не може. Податківці кажуть, у їхній компетенції лише донести стурбованість і претензії підприємців регіону до центрального керівництва…

З огляду на це, бізнес сам підготував звернення до перших осіб держави з вимогою вирішити критичну ситуацію з відшкодуванням ПДВ.
e-max.it: your social media marketing partner