У педагогічному університеті найбільше абітурієнтів хочуть вчитися на перекладачів, психологів і правознавців

,

У Кіровоградському педагогічному університеті завершилася вступна кампанія. Цьогоріч більше п’яти тисяч охочих до знань подали заяви на три рівні – бакалавра, спеціаліста та магістра. Близько чотирьох тисяч заяв – на перший курс. Хто вступив, а хто ні – автоматично вирішує Єдина електронна база з питань освіти.

Як розповідає відповідальний секретар приймальної комісії, доктор філологічних наук, професор Сергій Михида, кількість заяв, які абітурієнти подали на вступ, порівняно з минулим роком, зросла приблизно на чверть.

Серед найбільш затребуваних напрямків підготовки – прикладна лінгвістика, англійська і німецька філології, українська мова та література, переклад, видавнича справа та редагування, початкова освіта, історія, правознавство, практична психологія, інформатика. Найменше заяв надійшло за напрямами хореографія, технологічна освіта, спорт і музичне мистецтво.

– Не можна сказати, що хоч один напрям у нас залишився без заяв абітурієнтів, – констатує Михида. – Усі без винятку факультети користуються­ попитом. Але десь більше, десь менше.

За словами відповідального секретаря приймальної комісії, кількість державних місць, як і у всіх навчальних закладах, цьогоріч зменшилася. Втім, оплата за навчання порівняно з минулим роком не змінилася.

– Це питання державної політики і ситуації в державі. Ми до цього маємо поставитися з розумінням, – пояснює він. – Держзамовлення зменшилося на всі напрями підготовки пропорційно в межах 20%. Скорочення суттєво торкнулося гуманітарних напрямів. Наприклад, на спеціальність видавнича справа та редагування тільки три державних місця. Оплата залишилася минулорічна. Це не йде на користь розвитку закладу, але ми розуміємо той матеріальний стан, у якому перебувають батьки абітурієнтів.

Серед позитивних цьогорічних тенденцій Сергій Михида називає високий рейтинговий бал вступників.

– Нам не надходили заяви з низьким балом. До того ж, знизився прохідний поріг: був 124 бали, у цьому році він 100. Ми визначили свій прохідний поріг – 101 бал. Абітурієнтів, які були б на межі, практично ми не маємо, – уточнює він.
 
e-max.it: your social media marketing partner