Порошенко підписав закон про місцеві вибори

,

Президент Петро Порошенко підписав закон про місцеві вибори, повідомив перший заступник глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук.

– Сьогодні (у четвер, 6 серпня – ред.) Президент України підписав закон про місцеві вибори. Закон пройшов повну парламентську процедуру і в підсумку його підтримали на виконання Коаліційної угоди народними депутатами всіх п'яти фракцій коаліції, – зазначив він.

Як уже повідомляла «КП», Верховна рада проголосувала за новий закон про місцеві вибори майже місяць тому.

Згідно з законом, депутатів сільських, селищних рад обиратимуть за чинною сьогодні мажоритарною системою відносної більшості в одномандатному виборчому окрузі.

Депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад обиратимуть за пропорційною виборчою системою з преференціями (вибори в багатомандатному виборчому окрузі відповідної області, району, міста, району в місті відбуватимуться за виборчими списками місцевих організацій партій з одночасним висуненням кандидатів у територіальних округах, на які поділяється багатомандатний округ.

Міських голів (міст, кількість виборців в яких дорівнює або більше 90 тисяч) обиратимуть за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі. Вибори там проходитимуть у два тури. Міські голови обиратимуться абсолютною більшістю, тобто 50% + 1 голос.

Для менших міст вибори проходитимуть за мажоритарною системою відносною більшістю.

Вибори голів сільських, селищних, міських (міст, кількість виборців у яких менше 90 тисяч), а також сільських старост проходитимуть за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

У законі пропонується чітко встановити кількісний склад відповідних місцевих рад, який буде визначатися Центральною виборчою комісією до початку виборчого процесу чергових виборів залежно від кількості виборців, які відносяться до відповідної територіальної громади, які проживають на території області, району, району в місті. Мінімальна кількість депутатів ради - 10 при чисельності виборців до 500, максимальна - 80 депутатів при чисельності виборців понад півтора мільйона.

Загалом голосування проводитиметься за допомогою бюлетеня, в якому вказані назви місцевих організацій партій та прізвище кандидата, висунутого відповідною місцевою організацією партії в окрузі. Виборець має один голос. У випадку, якщо реєстрацію кандидата, висунутого в територіальному окрузі, скасовано, виборець має можливість проголосувати за місцеву організацію партії, яка його висувала. Голос виборця вважається одночасно голосом за місцеву організацію партії і за кандидата, висунутого нею в цьому територіальному окрузі.

Також з’явиться диференційований виборчий бар'єр - 5% голосів виборців, поданих за виборчі списки місцевих організацій партій у межах багатомандатного округу.

Кількість голосів виборців, отриманих місцевою організацією партії і кандидатом, висунутим нею у відповідному територіальному окрузі, визначає рівень особистої підтримки кандидата. Відповідно, залежно від цієї підтримки буде визначатися рейтинг кандидата у виборчому списку місцевої організації партії.
e-max.it: your social media marketing partner