Ларін подав законопроект, покликаний захистити голів сільрад

,

«КП» уже повідомляла, що керівники сільських рад вимушено пишуть заяви на звільнення через прийняті Верховною радою зміни до законів про пенсійне забезпечення. На напружену ситуацію люди поскаржилися народному депутату, екс-очільнику Кіровоградщини Сергію Ларіну. Парламентарій оперативно підготував законопроект, покликаний захистити інтереси людей.

«Проблема полягає у тому, що в переважній більшості в селах, селищах та малих містах на цих посадах працює значна кількість осіб пенсійного віку (…)

У деяких регіонах під цю норму закону потрапили від 10 до 15 посадових осіб місцевого самоврядування. Всі вони перебувають на виборчих посадах. Це сільські голови та секретарі сільських рад. Частина з них вже збираються писати заяви про дострокове припинення своїх повноважень, незважаючи на бажання надалі працювати в інтересах територіальної громади, оскільки їм вигідніше повернути втрачену пенсію, ніж працюючи отримувати низьку заробітну плату. Переважно низький рівень оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування та неможливість, згідно із законодавчими нововведеннями, отримання ними пенсій у період праці на посаді ставить багатьох з них перед необхідністю звільнення із займаних виборних посад.

За такої ситуації громади залишаються без законно обраного голови, а в багатьох випадках із головою відповідної ради достроково може скласти свої повноваження і секретар цієї ради, залишаючи її без керівництва», – сказано у пояснювальній записці до законопроекту.

Загалом документом пропонується не поширювати на посадових осіб місцевого самоврядування, які обрані або затверджені на виборні посади, тимчасову заборону на виплату призначених їм пенсій у період служби в органах місцевого самоврядування, та натомість виплачувати їм пенсії в розмірі 85% призначеного розміру, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

«Прийняття даного проекту закону дозволить поновити гарантії пенсійного забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування, які обрані або затверджені на виборні посади, надасть можливість органам місцевого самоврядування здійснювати покладені громадою обов’язки в повному обсязі, забезпечувати проведення децентралізації влади, бути ефективними провідниками у реалізації адміністративно-територіальної реформи в Україні, а також збереже керованість органів місцевого самоврядування на час місцевих виборів», – наголошується у пояснювальній записці.
e-max.it: your social media marketing partner