Лікаря, з вини якого ледь не помер трирічний хлопчик, покарали… курсами

,

У Кіровограді онука громадської активістки Тетяни Бородіної ледь не занапастили лікарі, які вчасно не розгледіли у хлопчика апендицит. Однак медиків, вину яких очевидною вважає навіть губернатор, карати не поспішають. За помилку лікаря дитячої обласної лікарні відправили на медичні курси, повідомили в департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації.

Трирічна дитина більше доби кричала від страшного болю. Однак малого прооперували лише на другу добу. У стражданнях, які довелося пережити дитині, батьки і бабуся винять лікарів обласної дитячої та першої міської лікарень.

– Ще 6 липня ввечері внучок, якому 3,5 роки, щасливо ганяв з двоюрідним братиком. Раптом він зупинився і став скаржитися на животик. Думали, чи набігався, чи щось з'їв… Ніч дитина перебула дома, почалася блювота. Вранці дитя привезли в дитячу обласну лікарню зі скаргами на сильний біль у животі. У приймальному покої черговий хірург Роман Валерійович Франчук, зробивши пальпацію верхньої частини живота, хоча дитина говорила, що в нього животик не там болить, а внизу справа, і спираючись тільки на показання аналізу сечі, відправив малого в інфекційну лікарню на Валах (хоча інфекційне відділення є і в дитячій обласній). На зауваження сина, що, можливо б, дитину перевірили на апендицит, медик тільки зневажливо заявив: «Тут я лікар!» і навіть не призначив аналіз крові, – розповідає Тетяна Бородіна.

– На Валах ні рентгену, ні УЗД призначено не було. Після обіду стала підніматися температура, цілу ніч біля внука метушилася медсестра. Лікар Катерина Миколаївна Яновська, яка його приймала, чергувала вночі, але після восьмої вечора не зайшла жодного разу! Вранці я прилетіла до лікарні і побачила рідне дитя, яке лежало із надутим животиком, тяжко дихало тільки грудною клітиною і було бліде з запалими оченятами, – згадує Тетяна. – Ми схопили дитину і кинулися знову ж таки в дитячу обласну, бо хірург відмовився їхати на консультацію! Далі було ще декілька довгих страшних годин крапельниць, тому що дитя було вкрай зневоднене, страшний аналіз крові, довга, більше двох годин операція і не менш страшний вердикт – розірваний апендикс, фібринозний гнійний перитоніт, чисельні абсцеси, багато великих і малих спайок...

Тим часом у департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації звітують: службове розслідування вже проведено. Винного покарали медичними курсами!

– Лікар вчасно не розцінив ситуацію… Зараз дитина переведена з реанімації, є позитивна динаміка. Лікаря відправили на курси, – повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я Наталя Горбенко.

Натомість очільник області Сергій Кузьменко дав завдання перевірити лікаря на профпридатність, а медзакладу – компенсувати фінансові витрати на лікування Тіграна його батькам.

– Ми дбаємо, щоб медзаклади були забезпечені медобладнанням, відремонтовані, але людський фактор залишається на першому місці, і те, що дитині добу не надавали належної медичної допомоги, свідчить про непрофесійність і недбалість. Ця справа має бути розслідувана, я хочу отримати чіткі висновки, хто винен і яке покарання понесе. Цей випадок не має нічого спільного з тим, що ми хочемо бачити в дитячій обласній лікарні. Вже говорив з головним лікарем Василем Дмитровичем Хорощаком, я вимагаю покарання винного у бездіяльності чи непрофесійності, як засвідчить розслідування, – заявив голова ОДА.
e-max.it: your social media marketing partner