З початку року область не отримала жодної дози вакцини проти правця

,

Вакцини проти правця для дорослих в області немає, скаржаться люди. Знайти її ні в аптеках, ні в лікувальних закладах майже не реально. Коли зміниться ситуація – прогнозувати складно, адже все залежить від закупівель, які має здійснити профільне міністерство.

Кіровоградець Сергій Данілов, працюючи з деревом, пошкодив собі палець болгаркою. Звернувся за медичною допомогою до хірургів. Ті зробили все необхідне, однак вколоти протиправцеву вакцину виявилося складніше.

– Почали шукати в інших містах, в інтернеті, а її немає. Зателефонували до багатьох київських аптек. І лише в столиці ледве знайшли препарат, – розповідає чоловік.

Чому так – «КП» звернулася за роз’ясненням до фахівців головного управління Держсанепідслужби в області.

– Правець – одна з найтяжчих інфекційних хвороб, що спричинюється­ правцевою паличкою. Характеризується ураженням нервової системи з розвитком судом скелетної мускулатури, які призводять до асфіксії (задухи). Правцева паличка виробляє токсин, який є однією з найсильніших біо­логічних отрут і за силою дії поступається лише ботулінічному токсину. Здебільшого хвороба виникає після забруднення рани грунтом, – пояснюють у СЕС і водночас заспокоюють: хоча ситуація з вакцинами проти правця складна, однак це ще не привід панікувати.

– Ситуація з правцем не надто критична. Адже інфекція не передається від людини до людини. Проте, небезпеки для самої людини, яка нею захворіла, не варто применшувати. Практично у 60% випадків захворювання закінчується летально, – коментує в.о. начальника обласного управління Держсанепідслужби Тамара Ланкмілєр.

За її словами, упродовж останніх п’яти років в області останній смертельний випадок був у 2013-му. Тоді померла літня жінка.

– Раніше, наприклад у 80-х роках, випадків, захворювання у регіоні було близько сорока на рік. Коли запровадили обов’язкову вакцинацію – робили щеплення від дифтерії двокомпонентною вакциною – від правця та дифтерії випадків захворювань відчутно поменшало. На сьогодні в Україні трапляється від 13 до 15 випадків захворювань на рік. Хворіють переважно дорослі, які не мають імунітету. Проте, якщо доросла людина має імунітет, то він передається, наприклад від матері до дитини. Крім того, починаючи з трьох місяців, згідно з календарем, проводиться вакцинація. Потім кожні три-чотири роки дітям роблять планові повторні щеплення проти правця. Дорослих до 60 років мають щеплювати від дифтерії і правця кожні десять років, – додає Ланкмілєр і зауважує, що ситуація з вакцинами для дітей зараз краща, аніж для дорослих.

– Вакцини отримує обласна дитяча лікарня, яка розподіляє їх по районних медичних закладах. Тобто для дітей дошкільного віку вакцина є. Можливо, забезпечення становить не всі сто відсотків, але кожна третя дитина щеплена, – запевняє фахівець.

Чому немає препарату для вакцинації дорослих, Ланкмілєр пояснює стримано: очевидно, міністерство не провело тендер на її придбання.

– Цьогоріч область взагалі не отримала жодної дози вакцини для щеплення дорослих і дітей віком від семи років. Я так розумію, проблема в тому, що Міністерство охорони здоров’я не провело тендери і в цьому році препарат просто не закупили. Торік ситуація теж була напружена, однак використовували залишки минулих років, – зауважує начальник управління, додаючи, що як буде далі – вирішать лише «нагорі».
e-max.it: your social media marketing partner