У Вільшанці відкрили пам’ятний знак першим болгарським переселенцям

,

2089У селищі Вільшанка відбулося урочисте відкриття меморіалу до 240-річчя з дня переселення перших болгар у суботу, 27 червня, повідомляють в РДА.


Ініціатори – члени правління Товариства вільшанських болгар «Алфатар».

Автором та виконавцем став заступник голови товариства Михайло Тепляков.

В урочистому відкритті пам’ятного знаку взяли участь надзвичайний і повноважний посол Республіки Болгарія в Україні пан Красімір Мінчев, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко, заступник голови обласної ради Іван Владов, Президент Асоціації болгар України, народний депутат України Антон Кіссе, депутат обласної ради, керівник громадської організації «Спільна дія» Ірина Малик, делегація з міста Алфатар на чолі з екс-мером міста пані Радкою Желевою, керівництво району, голова Товариства вільшанських болгар «Алфатар» Анатолій Нестеров.

– Понад чотири сотні родин переселилися із болгарського містечка Алфатар до тодішньої слободи Маслове (нині Вільшанка). Вони переїхали сюди не по своїй волі  – вони втікали від турецького ярма. Більшість із них на Україні знайшли свою нову домівку. Багато болгар мешкає в Одеській та Запорізькій областях, а також в Криму, який являється українською землею, – наголосив Красімір Мінчев і подякував болгарам за те, що вони пам’ятають свою мову та зберегли національну культуру та ідентичність.

У національних костюмах прийшли і мешканці Вільшанки, а також сіл Добре та Станкувате, де проживають нащадки колишніх болгарських переселенців. 

На знак дружби між країнами пані Радка Желева вручила голові Вільшанської райдержадміністрації Олександру Маличенку національний прапор Болгарії, а голові товариства вільшанських болгар Анатолію Несторову прапор міста Алфатар.

Урочистості завершилися виступами аматорських болгарських колективів району. 

e-max.it: your social media marketing partner