Держава більше не стримуватиме ціни на продукти

,

9478Кабінет Міністрів скасував державне регулювання цін на продукти з 1 липня. Відповідну постанову уряд прийняв 7 червня.

Згідно з документом, головна мета змін – зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції й дебюрократизація у сфері ціноутворення.

Очікується, що це рішення спростить процедуру зміни цін залежно від цінових коливань ринку, що дасть змогу виробникам швидше реагувати на зміни кон’юнктури.

Цією постановою Кабмін скасував для виробників продовольчих товарів зобов’язання подачі в Держпродспоживслужбу обгрунтування необхідності зміни гуртово-відпускних цін на свою продукцію.

Також урядовці скасували порядок формування цін на продовольчі товари, затверджений ще в 2008 році.

Дія постанови поширюється на граничні торговельні надбавки до гуртової ціни виробника на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину й м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище ніж 15%, а також на граничні рівні рентабельності й торговельні надбавки на дитяче харчування, граничні розміри плати за послуги, що надаються­ в торговельних об’єктах, на ринках із продажу продовольчих і непродовольчих товарів, на граничні рівні цін, нормативи рентабельності (у розмірі не вище ніж 20%) за надання в оренду торговельних приміщень (площ), торгово-технологічного й/або холодильного обладнання в торговельних об’єктах, на ринках із продажу продовольчих і непродовольчих товарів.

Яким чином скасування держрегулювання цін позначиться на виробниках і споживачах, «КП» поцікавилася у директора ТОВ «Кіровоградліб-2014» Владлени Умнової.

– Сказати, добре це чи погано, не можна. Кожен виробник сам приймає рішення з ціноутворення. Сьогодні на цей процес більше впливає не держава, а роздрібна торгівля. Усі виробники поставлені в умови, коли роздрібні мережі формують ціну на їхній товар. Не думаю, що скасування державного регулювання вплине на зростання цін, але є об’єктивні фактори, які впливають на ціноутворення, зокрема, зростання вартості складових виробництва. Утім сьогодні об’єктивних чинників для зростання цін немає, – запевнила керівник хлібопекарського підприємства.

Нагадаємо, досі під державне регулювання цін підпадали 15 категорій товарів, серед яких борошно, хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, рис, деякі види м’яса, варена ковбаса, молоко, вершкове масло і соняшникова олія, сир, курячі яйця, цукор та овочі.

Втім торік у якості експерименту уряд «відпустив» ціни на товари. А вже цьогоріч у лютому на сайті Міністерства економічного розвит­ку з’явився проект постанови про повну відмову від контролю над цінами з боку держави.



e-max.it: your social media marketing partner