Полонених українських моряків не обмінюватимуть, а повертатимуть

,

06106Захоплені Російською Федерацією 23 українських моряків, серед яких двоє із Кіровоградщини, не обмінюватимуть. Держава працюватиме над їхнім поверненням, заявила представник Президента у Верховній Раді Iрина Луценко, пише CBN.

– Російська Федерація, як завжди, змiшує два процеси. Українськi моряки, захопленi росiйськими вiйськовими i ФСБ, вiдповiдно до Женевської конвенцiї 1949 року, є вiйськовополоненими. Вони не мають жодного стосунку до обмiну… Україна разом із мiжнародною спiльнотою i всi 29 країн-членiв НАТО вимагають вiд Росiї негайного звiльнення українських морякiв… Путiн знову манiпулює поняттями.., – сказала Луценко.


Вона наголосила, що процес обмiну військовими має вiдбутися однозначно, зауваживши, що це різні процеси і різні фігуранти в них.

– Полонених моряків слід повернути, i ми будемо вирiзняти цi два процеси i працювати по них окремо, – додала представник Президента у парламенті.

Нагадаємо, 25 листопада у районi Керченської протоки російські моряки захопили екіпажі українських вiйськових катерів «Бердянськ», «Нiкополь» і буксира «Яни Капу» – усього 23 особи. Їм пред’явили обвинувачення у незаконному перетині кордону і нині утримують у Московському СІЗО. Серед полонених двоє бійців із Кіровоградщини – 31-річний Роман Мокряк із Кропивницького району та 24-річний Андрій Артеменко з Новоукраїнки.

Буквально днями громада Кропивницького на пiдтримку моряків підняла прапор Вiйськово-морських сил України на головному флагштоку мiста.

 

фото: censor.net

e-max.it: your social media marketing partner