Відомі вчені спалили трипільську хату

,

У селі Небелівка Новоархангельського району відбувся археологічний експеримент зі спалення копії трипільського житла учора, 14 квітня.

Науковий експеримент проходив за кількасот метрів від місця розкопок, де археологи у 2012-2014 роках знайшли поселення трипільців, вік якого сягає шести тисяч років. Археологи збудували два будиночки – зменшені копії трипільського житла. Один із них дослідники спалили, аби більше дізнатися про те, як жили наші предки.

– В основному об’єктом розкопок археолога, який займається трипільською культурою, є спалені трипільські житла, – розповідає кіровоградський археолог Валентин Собчук, який брав участь у розкопках. – Справа у тому, що трипільська спільнота, яка жила, зокрема, і на нашій території, мала дивний звичай, який ученим ще не вдалося розшифрувати. Якийсь час – 50, 60, 70 років – трипільці мешкали на одному місці, а потім залишали його, організовано переходили на інше, будували нове поселення, а старе – спалювали. Ми не можемо пояснити, чому, але, однозначно, це були якісь їхні вірування. Експеримент зі спалюванням дає нам можливість порівняти рештки спаленого житла, яким 6 тисяч років, і залишки зменшеної копії трипільського будинку, яку ми звели торік.
e-max.it: your social media marketing partner