Держава продовжує економити на вчителях. Освітянам урізають виплати

,

Тривожний сигнал отримала «КП» від освітян: у кількох районах учителям припинили виплату індексації. Для більшості з них – це серйозна сума – від 5% до 20% зарплати. Втім, під закінчення навчального року не менше хвилювання викликає і виплата відпускних та оздоровчих. Як далі буде – «КП» з’ясовувала у чиновників.

–Нещодавно у нас зібрали директорів шкіл району і попередили, що цього місяця навряд чи будуть гроші на індексацію зарплат учителям. Щоправда, зауважили: якщо депутати райради гроші знайдуть, то нам усе виплатять, – повідомила «КП» учитель української мови і літератури з Добровеличківського району.

Тим часом в обкомі профспілок працівників освіти і науки зауважують, що вчителям індексацію виплачують у більшості районах. Втім, є такі, де виплат навіть не обіцяють. Про таку ситуацію у профспілках знають, вони навіть неодноразово піднімали це питання у вищих інстанціях, але віз і нині там. Кажуть, учителі сьогодні не отримують коштів за престижність праці, за відрядження, під питанням і виплата оздоровчих.

– Оздоровчі й відпуск­ні вчителі отримають, кошти на це є, – запевняє заступник директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Алла Олійник. – Поки що залишається відкритим питання, чи це буде разова виплата, чи у два етапи.

– Щодо виплати індексації, то з 1 січня цього року чинним законодавством обмежено проведення індексації працівникам бюджетних установ. Проведення індексації грошових доходів населення здійснюється в межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, – пояснює посадовиця. – Індексація сьогодні зростає такими великими темпами, що у місцевих бюджетах просто не вистачає коштів на її виплату.

Нагадаємо, розпорядником коштів освітньої субвенції з державного бюджету є міністерство освіти і науки.

Чиновники зауважують, що казначейство досі кожні десять днів перераховувало субвенцію на рахунки місцевих бюджетів.

– Сподіватимемося, з червня, коли комунальні платежі зменшаться, а фінансовий ресурс збільшиться, нарахування і виплату індексації вчителям удасться здійснити у повному обсязі. Звичайно, якщо вона не зростатиме шаленими темпами і на її виплату вистачить фінансового ресурсу, – додає Олійник і наголошує, якщо освітньої субвенції не вистачає, то місцеві ради мають право додатково здійснювати з місцевих бюджетів оплату поточних видатків, у тому числі і заробітну плату.
e-max.it: your social media marketing partner