Опозиція вимагає ветувати антикомуністичний закон – заява

,

– Сьогодні коаліція війни, остаточно усвідомивши втрату довіри громадян через провал соціальної політики, взялася впритул за радикалізацію суспільства. Замість зміцнення падаючої гривні і виплат пенсій, коаліція вирішила перейменувати українські вулиці та міста, витрачаючи на це державний і місцеві бюджети. Замість підтримки ветеранів вона вирішила заборонити їм носити ордена. А замість обіцяного миру на українській землі коаліція війни оголосила війну всім, хто вшановує пам'ять Захисників Батьківщини.

Завдяки законотворчості коаліції, фронтовики, які звільняли Україну і дійшли до Берліна, будуть оголошені злочинцями. Адже якщо на 9 Травня вони вийдуть на парад в орденах Великої Вітчизняної на грудях – «отримають» по 5 років. А якщо фронтовиків з орденами покажуть по телебаченню – то від 5 до 10 років, заодно сядуть і всі причетні до сюжету журналісти. На телебаченні тепер будуть заборонені всі фільми про Велику Вітчизняну. Заборонені будуть також всі документи, видані до 1991 року, і які містять герб СРСР, в тому числі – свідоцтва про народження і шлюб.

Прийняттям закону про заборону пропаганди комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів коаліція війни зробила новий, впевнений крок для посилення протистояння в суспільстві, збільшила ризик розколу країни, і остаточно загубила шанс на досягнення національного примирення.

Позбавлення від тоталітарного минулого - складний, довгий і кропіткий процес. Демократичні країни проходили його шляхом широкого всенародного обговорення, величезної роботи істориків і знаходження суспільного консенсусу. Одного політичного і при цьому популістського рішення в такому складному питанні мало. Країна вже має гіркий досвід щодо закону про мови, який так і не був прийнятий, але завдав нищівного удару по нашій територіальній цілісності.

Однак замість проведення масштабної ідеологічної роз'яснювальної роботи коаліція вирішила обмежитися виключно забороною. Цей суперечливий закон парламент прийняв без громадського обговорення, йдучи на поводу тільки однієї частини українського суспільства, і не бажаючи слухати і чути думку і аргументи всіх українських громадян.

Прийняте в дусі махрового тоталітаризму рішення про зміну назв міст, вулиць і площ – рецидив обмеження прав і свобод громадян. Це не має нічого спільного з демократичними нормами, коли жителі міст, місцеві громади наділені правом вирішувати – як назвати вулицю, на якій вони проживають. Нічого не має спільного з цінностями заходу і заборона людям похилого віку берегти пам'ять про свій подвиг, а їх дітям – шанувати їх заслужену пам'ять. Не кажучи вже про те, що цей сирий документ суперечить Конституції, адже він передбачає зміну назв областей.

Але найжорсткіше попрання демократичних норм і стандартів - це побудова тоталітарного органу на базі Мін'юсту. Так, відповідно до закону, Міністерство юстиції фактично отримує право самовільно, без суду і слідства не допускати політичні партії та кандидатів до виборів депутатів місцевих рад, парламенту і кандидатів у президенти. Тобто тепер уряд підміняє і Закон, і Порядок, і виборців.

Цим законом нинішня влада продовжує ганебний перелік обмежень і заборон, що руйнують громадянське суспільство країни. Опозиційний блок звертається до міжнародного співтовариства із закликом дати належну оцінку діям представників влади, спрямованим на згортання демократії.

Опозиційний блок вимагає від Президента України не підписувати цей закон, який розриває суспільство, зневажає Конституцію і підвалини демократії. Нікому з влади народ не делегував право протиставляти одну частину українського суспільства проти іншої! Підписання цього закону - це злочин перед державою, який ні історія, ні народ України не пробачать!

У разі ж підписання, Опозиційний блок планує звернутися до Конституційного Суду для скасування цього закону як такого, що суперечить Основному. Ми відновимо справедливість, захистимо Конституцію і українську демократію!

Опозиційний блок вимагає від влади дати українцям довгоочікуваний мир і злагоду. Сьогодні потрібно приймати закони і рішення, які сприяють об'єднанню українців, зміцненню держави. Сьогодні влада повинна зайнятися питаннями захисту людей, а не розвішуванням табличок і ярликів! – ідеться у заяві "Опозиціного блоку".
e-max.it: your social media marketing partner