Попри ріст витрат на посівну, аграрії області осучаснюватимуть господарство

,

Фермерам області доведеться витратити цьогоріч на весняно-польові роботи приблизно п’ять мільярдів гривень порівняно з минулорічними трьома. Усе – через здорожчання собівартості виробництва. Та попри це, аграрії планують підвищувати якість вирощених культур і осучаснювати ведення господарства. Уперше на посаді голови облдержадміністрації Сергій Кузьменко зібрав під одним дахом сільгоспвиробників, аби обговорити їхні проблеми.

–Облдержадміністрація і департамент агропромислового розвитку звертались до Кабміну з тим, щоб саме в цьому важкому році була відновлена програма часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами, які аграрії отримують. Є певна добра новина, що урядом передбачено близько 300 мільйонів гривень на цю програму, – зазначив очільник області.

Утім, турбує фермерів не тільки ріст затрат на сільськогосподарські роботи, а й якість та кількість вирощеної продукції. Цього року вони планують додати до традиційних культур нові. А заразом і збільшити обсяги вирощування бобових культур.

– Зараз я вирощую пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, сою. У цьому році плануємо сіяти більше гороху. Сподіваємося, що виростимо добрий урожай і країна буде забезпечена сільгосп­продукцією, – оптимістично налаштований фермер із Новоукраїнки Юрій Маляренко.

За словами в.о. академіка-секретаря відділення рослинництва НААН Олександра Іващенка, область має великий аграрний потенціал. Тут є усі необхідні умови для збільшення обсягів і посівів, і зібраного урожаю. Необхідно лише докладати більше зусиль – переходити до сучасних систем землеробства та використовувати адаптовані до ґрунтів сорти рослин, аби підвищити врожайність без збільшення площі земель.

– Заміна культур, які зараз вирощуються в області, іншими, може бути і це зараз відбувається. Для цієї області стратегічним є ріпак. Сьогодні перспективним для вирощування є нут, який раціональніше витрачає воду, ніж соя. В області є всі необхідні умови. Якраз нут і є альтернативною культурою серед бобових. Така ротація, звичайно, буде відбуватися. Проте не зменшуватиметься обсяг вирощування і традиційних культур, які характерні для цієї зони і можуть за правильних умов давати хороші врожаї, – зазначив академік.
e-max.it: your social media marketing partner