Стрижаков готує запит, щоб власників особняків на Лісопарковій обкласти максимальним податком

,

1713Депутат міської ради Артем Стрижаков готує запит, за яким власників особняків на Лісопарковій можна було б­ обкласти максимальним податком, а вилучені кошти спрямувати на озеленення Кіровограда.

–У Кіровограді залишилося дуже мало зелених зон, – констатує депутат. – Ми можемо вдавати, що нічого не відбувається, але це блюзнірство. У 50-ті роки існувала програма створення «зелених кіл» навколо міст у степовій зоні. Тоді висадили Лісопаркову, Злодіську й Озерну Балки, Салганні піски… І робили це не для себе – для нас, щоб через 60 років ми не задихнулися в місті, щоб було свіже повітря і місця відпочинку.

Стрижаков вважає, що вести боротьбу за зелені зони в обласному центрі потрібно, але поки комісія розбереться, зробить висновки і представить їх міськраді, хтось устигне завершити будівництво маєтку.

– Потім повернути землю місту буде вкрай складно. Насамперед, потрібно провести інвентаризацію всіх ділянок. Мова йде не лише про Лісопаркову, а й про сквер на Олексіївці, та інші зелені зони. Потім по кожній конкретній ділянці, де роботи ще не розпочаті або будівництво на етапі котловану, ввести мораторій на забудову. А вже далі займатися поверненням землі, – пояснює депутат міськради і додає, що теоретично зробити це можна – достатньо ініціа­тиви прокуратури і рішення суду. – Однак на практиці це навряд чи вийде у Кіровограді.

Стрижаков зауважує, що чи не єдиний реальний механізм впливу на тих, хто вже звів собі особняк у рекреаційній зоні й отримав офіційну адресу – максимальний податок.

– Зараз я готую депутатський запит, щоб податок на нерухомість для таких будинків і всіх прибудинкових споруд збільшити до максимального. Для власників це невеликі гроші, але існування цих маєтків у зелених зонах тоді матиме хоч якусь віддачу для міста, – вважає депутат і наголошує, що виручені кошти потрібно буде спрямувати як на створення нових зелених зон, так і на відновлення вже існуючих.

– Навесні я збираюся ініціювати висадку дерев на тій же Лісопарковій, інших парках і скверах. Сподіваюся, кіровоградці мене підтримають. А власникам будинків у зелених зонах я б хотів сказати наступне: ви вже знищили кілька соток лісу, ви вже відібрали у кіровоградців місце відпочинку, але можна спробувати це виправити – майте совість, посадіть стільки ж. Можна це не афішувати – просто виберіть ділянку, купіть саджанці і поверніть місту те, що вкрали, – заявляє Стрижаков.
e-max.it: your social media marketing partner