Міська влада Кіровограда не знає, як отримуватиме податки з цигарок і алкоголю

,

Міська влада Кіровограда не розуміє, як отримуватиме кошти від так званого акцизного податку, який ухвалила Верховна рада 28 грудня минулого року. Про це заявив секретар міської ради Іван Марковський на прес-конференції сьогодні, 13 січня.


Згідно з внесеними змінами до Податкового кодексу України, на алкогольні, слабоалкогольні на тютюнові вироби з 1 січня цього року введено місцевий податок, який додає 5% від вартості до горілки, слабоалкоголки та цигарок. У магазинах та кіосках обласного центру з кіровоградців вже стягують новий податок, однак, як він фіксується та обліковується, наразі не знає ніхто: ані фіскальна служба, ані підприємці, ані міська влада, яка, власне, має отримувати ці кошти.

- Яким чином ці кошти надходитимуть у бюджет міста, ми не розуміємо. Нам дали обов’язки, але не дали механізм, як ми будемо отримувати ці гроші. Ви бачили, щоб хтось добровільно взяв гроші у мішок і відніс у міську раду? – запитує Іван Марковський.

Секретар міської ради каже, що наразі чекає роз’яснень від уряду з приводу механізму отримання місцевого податку на підакцизні товари міськрадою. Адмініструванням місцевого податку, каже,  має займатися фіскальна служба.

Розмір же місцевого податку на підакцизні товари, згідно зі змінами у Податковому кодексі, має визначати сільська, селищна або міська рада. Оскільки у цьому році сесії Кіровоградської міськради ще не було, за законом підприємці можуть стягувати зі споживачів мінімальну ставку податку, яка і становить 5%.

Рішення ж міської ради з приводу розміру місцевого податку становитиме лише формальний характер, адже встановити ставку менше 5% депутати не можуть.

e-max.it: your social media marketing partner